Берлускони е един от новите италиански евродепутати

Често забъркващият се в скандали 82-годишен политик Силвио Берлускони обеща да използва мястото си в ЕП, за да настоява за по-голяма европейска икономическа интеграция като противовес на увеличаващата се геополитическа заплаха от Китай, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Резултат с изображение за берлускони

Досегашният председател на Европарламента Антонио Таяни, също от „Форца Италия“ като Берлускони, се очаква да се завърне в Брюксел, след като спечели 50 000 преференциални гласа в избирателен район „Централна Италия“.

Пиетро Бартоло, лекар, който лекува мигрантите на остров Лампедуза, беше избран от листата на левоцентристката Демократическа партия заедно с бившия прокурор от отдел „Антимафия“ Франко Роберти и бившия министър Карло Календа.

Най-много гласове получи италианският вицепремиер Матео Салвини, който беше водещият кандидат на крайнодясната си партия „Лигата“ във всичките пет избирателни района на Италия.

Той спечели общо 2,2 милиона преференциални гласа, а самата „Лига“ събра безпрецедентните 34 процента от гласовете на национално равнище, но Салвини не се очаква да замени сегашния си пост с място в ЕП.

Анализ на данните от вота в Италия обаче показва, че партията на Салвини постигна пробив заради доминиращата си роля основно в малките градове, но не и в големи, като Рим, Милано, Торино или Генуа, където остана на второ място след Демократическата партия. В големите южни градове, като Неапол и Палермо, пък спечели коалиционният партньор на „Лига“ – „Движение 5 звезди“, посочва Ройтерс.

Най-големите градове, спечелени от партията на Салвини, бяха Венеция, Верона и Падуа. Но нито един от тях не е с население, превишаващо 300 000 души, информира investor.bg.

Кайо Джулио Чезаре Мусолини, правнук на италианския диктатор Бенито Мусолини, не успя в опита си да бъде избран за депутат в Европейския парламент, предаде ДПА.

Петдесет и една годишният Мусолини се яви на вчерашните избори в листата на крайнодясната партия „Италиански братя“, която спечели 6,5 процента от националния вот на евроизборите. Той получава 21 400 преференциални гласа в избирателния район „Южна Италия“, които обаче не му стигнаха за място в ЕП, каза пред ДПА говорител на кандидата.

Друг представител на рода Мусолини, правнучката на Бенито Алесандра, също не успя да влезе в Европарламента. Тя беше европейски депутат в досегашния състав на ЕП от „Форца Италия“, партията на бившия премиер Силвио Берлускони.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *