Бернанке: Бюджетният дефицит е опасен за финансовата ни стабилност

Големият бюджетен дефицит на САЩ заплашва финансовата стабилност и правителството не може да продължава безкрайно да взима заеми на настоящите нива, за да финансира недостига, заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.
“Докато не демонстрираме силна решимост за поддържане на данъчна сигурност в дългосрочен план, няма да имаме нито финансова стабилност, нито здравословен икономически растеж”, е казал Бернанке пред законодателните органи днес.
“Поддържането на доверието на финансовите пазари изисква ние, като нация, да започнем да планираме отсега възстановяването на данъчния баланс”.
Коментарите на Бернанке сигнализират, че централната банка на САЩ се опасява от ново изпадане във финансова криза, дори и при признаците за стабилизиране на кредитните пазари. Председателят на Фед предупреждава, че финансовият сектор остава под натиск и кредитната криза продължава да ограничава потреблението.
Опасенията за дефицита вече оказват влияние на цените на дългосрочните държавни облигации, е казал още Бернанке.
Очаква се тази година бюджетният дефицит да достигне 1,85 трлн. долара, или 13 на сто от БВП на страната.
“За стабилизиране на данъчните условия са необходими или намаление на държавните разходи или увеличение на данъците”, е заявил Бернанке в отговор на въпрос от законодателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *