Бернанке: Икономиката на САЩ е изправена пред многобройни трудности

Централният банкер на САЩ Бен Бърнанке заяви пред Конгреса, че крехката американска икономика е изправена пред „многобройни трудности“, сред които постоянното напрежение на финансовите пазари, покачващите се цени, нарастващата безработица и проблемите в жилищния сектор, въпреки големите понижения на лихвените проценти и други укрепващи мерки, предприети през изминалата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В речта си пред сенатската комисия по банково дело Бърнанке, който е председател на управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР), отбеляза, че поскъпването на енергията и храните засилва рисковете от инфлация.

Така създалата се ситуация, посочва централният банкер, поставя „големи предизвикателства“ пред УФР, докато то се опитва да очертае най-добрата посока за поддържане на икономически растеж, като същевременно не се допуска силно нарастване на инфлацията.

Бърнанке заяви, че подпомагането на финансовите пазари да възвърнат обичайното си състояние е „водещ приоритет“, отбелязва АП.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *