Бернанке: Няма да допуснем фалити на големи банки

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви твърдо, че няма да бъдат допуснати фалити на нито една голяма финансова институция в страната. Освен това банкерът се обяви за промяна на американския регулаторен режим, като настоява платежната система и сетълментът на разплащанията да минат под контрола на централната банка.
По време на реч пред Съвета за външна политика във Вашингтон Бернанке за пореден път изказа мнение, че докато банковата система не се възстанови, не може да се очаква значителна стабилизация на икономиката. „Особено необходими в тази насока е запазването на съществуването на систематично важни финансови институции“, казва специалистът, цитиран от Market Watch.
“Трябва да имаме стратегия за регулиране на финансовата система като цяло, по холистичен начин, а не само на отделни нейни компоненти“, каза Бернанке. Специалистът предлага няколко промени, сред които са законови изменения, които да позволяват на големите финансови институции да обявяват фалит по нормалните процедури – така както го правят малките банки, които са под контрола на Федералната корпорация по депозитно застраховане.
Големите финансови компании, които са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират обаче трябва да бъдат обект на много по-стриктна регулация, която да предотвратява поемането на прекомерни рискове. „Правителственото спасяване на прекалено големите компании може да струва прекалено много на данъкоплатците, както видяхме напоследък“, коментира специалистът предложените промени.
Сред предложените промени са още създаването на специален орган, който да е отговорен за наблюдаването на финансовите рискове и за предпазването от нова криза като настоящата. Предвижда се и ревизия на счетоводните практики, както и на цялостната инфраструктура на разплащателната система с оглед избягване на шокове.
Изказването на председателя на Фед доведе след себе си ръст на фючърсите преди старта на американската борсова сесия. Фючърсите на Dow Jones повишават стойността си със 121 пункта до 6 649 пункта, а тези на S&P 500 напредват с 14 пункта до 690 пункта.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *