Бившите управници на Бургас крили данъци в огромни размери

Предишните управници на Бургас са укривали данъци в огромни размери. Това научил новият кмет, подкрепеният от десни партии кандидат на ГЕРБ Димитър Николов, когато получил решение на Върховния административен съд (ВАС) за задължение на общината да плати на данъчните власти 2 млн. и 845 хиляди лв. без лихвите.

Огромната сума се формира от неплатени данъци върху печалбата, глоби за укрити и недекларирани доходи и други данъчни нарушения.

Нарушенията са правени през 2000-2003 г. по време на втория мандат на кмета от БСП Йоан Костадинов, който на местните избори преди месец остана едва четвърти.

Когато предаваше поста, Костадинов тържествено заяви, че оставя Бургас в добро финансово състояние.

Сред нарушенията са укрити доходи от наем на общинско имущество в предприятието „Общински имоти“, от наеми на „Общински пазари“, от реклама, от паркинг места в „Спортни имоти“, от продажба на парцели, терени и жилища, от продажба на тръжни документи и гаранции за изпълнени договори.

Дължимите на държавата пари не са предвидени в бюджета на общината за тази година. Пред БТА от новата бургаска администрация заявиха, че парите трябва да бъдат заложени във финансовата рамка за 2008 г. и така да ограничат разходите за благоустройството

„Старата администрация е била абсолютно наясно с данъчните актове и чрез процедурни хватки е обжалвала констатациите по всички инстанции. Само две седмици след встъпването в длъжност на Димитър Николов делото изведнъж завършило“, обясниха от общината.

Кметът на Бургас заяви намерение да сезира прокуратурата за действията на бившата общинска администрация. „Това е една от бомбите, заложени от предходното общинско управление. Недоумявам как е възможна такава тотална безотговорност“, заяви той.

По всяка вероятност ще бъде свикана извънредна сесия на Бургаския общински съвет по този случай.

Предстои да бъдат оповестенирезултатите и от проверка на Националнта агенция по приходите за периода 2003-2007 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *