Бившият данъчен №1 получи 4 години затвор

Софийски градски съд призна за виновна и осъди бившата директорка на НАП Мария Мургина на 4 години лишаване от свобода.Мургина беше обвинена за четири престъпления – две злоупотреби със служебно положение, подаване на декларация с невярно съдържание до Сметната палата и за отправяни заплахи към тогавашната шефка на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска.
Съдът обаче призна за виновна Мургина само за две от тях, съобщи „Фокус“. Едното е, че като изпълнителен директор на НАП е дала незаконни указания на инспектора в НАП Лидия Андреева да извърши промяна в ревизионен акт на плевенското дружество „Плевен 1999“ с цел набавяне на имотна облага. Така държавата е ощетена с 1 млн. и 320 000 лв. Второто – че е принудила Цолчовска да подаде молба за напускане против волята й.
Съдът постанови 6 години Мургина да не заема ръководна държавна длъжност, както и да плати обезщетение от 10 000 лв. за неимуществени вреди на Цолчовска, която настояваше за 20 000 лв. Мургина трябва плати и разноските по делото, които са близо 2000 лв., съобщи БТА.
След като чу присъдата си, бившата данъчна шефка отказа да отговаря на журналистически въпроси.
Прокуратурата ще протестира присъдата в оправдателната й част. Вътрешно сме убедени, че има достатъчно доказателства и по обвиненията, за които Мургина беше оправдана, коментира прокурорът по делото Маргарита Немска. В 15 дневен срок Мария Мургина също има право да обжалва пред Апелативния съд.
Вчера прокуратурата поиска четири години затвор за Мария Мургина. За престъпленията, в които е обвинена, законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода. От защитата обаче обявиха, че тя е напълно невинна и настояха да бъде оправдана.Самата бивша данъчна №1 също заяви, че не е извършила престъпление и не разбира в какво е обвинена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *