Бившият изпълнителен директор на Bank of America няма да получи заплата и бонуси за 2009 г.

Бившият главен изпълнителен директор на Bank of America, Кенет Люис, няма да получи заплата и бонуси за 2009 г. – последната му година на работа преди да излезе в пенсия, преде Reuters.

След като ръководи банката цели 10 години, Люис трябваше да получи годишна заплата от 1.5 милиона долара (1 милион евро), уточни говорителят на банката Робърт Стиклър. В действителност 62-годишният Люис ще трябва да върне около 1 милион долара, които е получил от януари.

Според Wall Street Journal решението е взето предвид пенсията и акциите, които ще получи бившият шеф на банката, оценявани на между 69.3 и 120 милиона долара.

През 2008 г. Люис получи 9.9 милиона долара, след като Bank of America отчете печалба от 4 милиарда долара.

Решението Люис да не получи заплата бе обявено преди публикуването на тримесечните резултати на компанията. То е взето по предложение на Кенет Фейнберг, назначен от министерството на финансите на САЩ да контролира заплатите в банките, получили държавна помощ.

В продължение на две седмици Фейнберг ще запознае различни комисии от Конгреса на САЩ със заплащането на ръководителите на тези компании, сред които освен Bank of America, са и застрахователят AIG, Citigroup, автомобилостроителите General Motors и Chrysler, както и Chrysler Finance и GMAC.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *