Бивш здравен министър прогнозира още по-малко пари за здраве в бюджет в 2011

© Снимка: Венелина Попова

В Стара Загора бившият здравен министър Евгений Желев предрече още по-голямо свиване на средствата за здравеопазване в бюджет 2011. А заради скандала с търг за обзавеждане с медицинска апаратура, който e пренесен вече на ниво ЕК, България може да изгуби и 150 млн. евро от програмата „Регионално развитие”, предупреждава депутатът от левицата.
На реформата е зададен грешният код „Пари няма, фалирайте болници”, но това не е политика, твърди Евгений Желев. „Не е политика и използването на парите за здравеопазване за поддържане на фиска и крепене на дефицита. Защото няма как да обясниш след като има 1 млрд. и 200 милиона лева в бюджета на НЗОК, защо не се плаща”.
По думите на бившият здравен министър от намаляването на парите в сектора ще пострадат най-много второстепенните разпоредители с бюджета като Спешната помощ, центровете за хемодиализа и психиатричните болници. Преди провеждането на реформата, трябва да се отговори на въпроса необходимо ли е болниците да съществуват като търговски дружества, особено университетските, които вместо 6, колкото са вузовете в страната, сега са 22.
Според Евгений Желев Стара Загора нямаше да изгуби 10 млн. лева, ако двете болници бяха обединени в холдингова структура с едно управление.
На въпрос за евентуален вот на недоверие към кабинета Борисов, депутатът отговори, че е най-добре той да бъде поискан преди гласуването на бюджета за следващата година като сигнал за грешна политика на управляващите. Но не бива вотът да се обвързва с предстоящия конгрес на БСП, каза още в Стара Загора Евгений Желев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *