Бивш пътен шеф фучи с макларън

На 10 март т. г. тръгна съдебното дело срещу бившия шеф на агенция „Пътища“ Веселин Георгиев, станал известен като Батко. Той бе обвинен, че в нарушение на закона е одобрил обществени поръчки за близо 120 млн. лв. на фирми на братята си Емил и Бойко. До назначаването му на държавния пост Георгиев е собственик в една от тях – „Биндер“ АД.
Схемата „Батко – Братко“ не е патент на Веселин Георгиев, установи започналата през февруари 2008 г. прокурорска проверка в агенцията. Успешно я е прилагал и предшественикът му Велико Желев при кабинета „Сакскобургготски“. Желев, като и Батко, също е одобрявал договори с приближени дружества, в т.ч. с бившата си варненска фирма „Хидрострой“. Там основен съдружник е съпругата му Мая, участва и брат му Иван, установяват разследващите.
Днес Веселин Георгиев е подсъдим, рискува до 8 г. затвор и конфискация на незаконно придобитото. Велико Желев пък демонстрира благополучие и недосегаемост. Проверката срещу него е прекратена, отговорност за възлагане на поръчки на свързани лица не може да му се търси, тъй като до 1 юли 2006 г. схемата „батко – братко“ не е била забранена от закона, обясняват прокурори.
Шефът на дирекция „Усвояване на европейските фондове“ в пътния фонд Любомир Лилов от няколко дни трепери дали комисията „Кушлев“ ще му вземе 2 апартамента и 4 коли. Заради прочетената му условна присъда за подкуп.
Предишният директор на фонда Веселин Георгиев, по-известен като Батко, чака отново да тръгне съдебното му дело за длъжностно престъпление. Заради уреждане на близки фирми с обществени поръчки.
През това време друг бивш директор на пътния фонд, който също е одобрявал договори с фирми на свои хора обаче, шпори със свръхскъпия си мерцедес и не му пука от правосъдието. Той е хванал последния влак, преди законът да забрани да урежда близки фирми с държавни поръчки.
42-годишният Велико Желев оглави бившата Агенция „Пътища“ (сега Национална агенция „Пътна инфраструктура“) през 2001 г., когато царят идва на власт. 4 години той контролира строителството и поддръжката на пътища в страната. Освен това представлява държавата в преговорите с португалците за строителството на магистрала „Тракия“. След това пък още 4 години е съветник на строителния министър в кабинета „Станишев“ Асен Гагаузов.
Случайно или не, Желев демонстрира многократно по-висок стандарт, след като напуска държавната работа.
За 19-ия си рожден ден на 19 април тази година синът му Виктор Желев получава ключове за бленувано бижу – бяло „Ламборгини“.
Месеци по-рано, през декември 2008 г., Желев сам подарява на себе си „Мерцедес Макларън“ за около 360 хил евро. Същия кара и Джей Лено.
С него, както казват приятелите му, спортува по магистралите. Кефи се и с мотора си – мечта за всеки колекционер. На работа пък ходи с другия си „Мерцедес S500 4matic“. На жена си Мая пък е отредил скромно „Порше Кайен Магнум“.
Желев не крие и произхода на първия си милион, нито че притежава недвижими имоти в Бургас, в Слънчев бряг, в Испания. С Ангел Дерменджиев (с когото върти бизнес преди години) Желев е съсобственик на най-апетитната жилищна сграда във Варна – единствената в Морската градина. Според брокери квадратът в нея не пада под 2500 евро и по време на криза.
За мнозина бизнесмени паметно остава честването на 50-годишнината на „Хидрострой“, в което участват жена му Мая и брат му Иван. На тържеството Велико Желев подарява на най-видните гости позлатени макети на валяк
Сред уодостоените е и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.
Заслугата за благополучието си Велико Желев благородно приписва на съпругата си. Иначе не би могло и да бъде. През последните осем години тя върти бизнес, а той е на държавна заплата, с която в България не се става богат.
Междувременно „Хидрострой холдинг“ на Мая Желева е сред най-успешните в Североизточна България. Компанията е затрупана с поръчки и договори, главно за ремонт и поддръжка на пътища във Варненско, Шуменско, Силистренско. Инвестира милиони в нова строителна техника, неспирно разширява дейността си, изрядна е към банките и данъчните.
Единственото смущаващо в случая е дребното съвпадение, че тъкмо в „държавническия период“ на Желев рязко дръпва нагоре бизнесът на жена му. И че многото от поръчките, които изпълнява „Хидрострой“, са одобрени от него.
Едва ли е случайно, че преди Желев да поеме пътната агенция, офисът на „Хидрострой“ е в апартамент във варненска панелка, а след това в собствена сграда от метал и стъкло, наподобяваща „Титаник“, коментират бизнесмени от бранша.
След гръмването на скандала „Батко – Братко“ прокуратурата се взира в работата на агенцията от 2005 г. През февруари 2008 г. тръгва следствено дело срещу виновни длъжностни лица от фонд „Републиканска инфраструктура“. Започва проверка и на Областното пътно управление Варна. Съмненията са за нагласени обществени поръчки, и по-точно – за печелени от фирми на един и същ кръг от хора.
Освен „Хидрострой“ в полезрението на разследващите попадат „Инжстройинженеринг“ АД, „Пътища и мостове“ ЕООД, „Автомагистрали – Черно море“, ГД „Пътно поддържане 2003“, „Трафикконсулт БГ“ ЕООД, „Пътинвестинженеринг“ АД. Почти всички те са пряко или косвено свързани с Велико Желев, с брат му, със съпругата му или с бившия му съдружник в различни фирми Ангел Дерменджиев.
Самият Желев е управител на „Инжстройинженеринг“ след приватизирането на фирмата през 1999 г. Работил е и в „Пътстрой-Варна“, собственост на Ангел Дерменджиев. „Инжстройинженеринг“ ООД и „Хидрострой“ държат и снегопочистването във Варненско заедно с „Титан“. Откакто става шеф на пътната агенция, Желев официално не фигурира никъде.
Съдружникът му Ангел Дерменджиев пък е собственик или участва в общо 22 дружества, повечето за пътно строителство и ремонт, сочи електронният фирмен регистър. Варненски ченгета свързват името му с популярния в региона Иво Иванов-Гела, сочен за наркобос на Северното Черноморие. Ченгета често засичали двамата по заведенията в града. Преди години Иво-Гела се смяташе за дясна ръка на висаджията Георги Илиев, а по-късно – на Къро и Таке.
„Името на Велико Желев протича по няколко прокурорски преписки, но като свидетел. Проверка на дейността му в агенцията води само ДАНС по одит на Сметната палата, включващ последната му година в агенцията“, казаха пред „Стандарт“ от Софийската градска прокуратура.
Има данни, че Велико Желев е одобрявал договори с фирми на свързани лица, но по онова време това не е било забранено от закона установяват прокурорите. Затова и проверката на договорите за обществени поръчки е прекратена, не е проучвано точно колко и кои са били тези сделки, добавят участници в разследването на пътния фонд. До 1 юли 2006 г. Законът за обществените поръчки не допуска в конкурсите да участват единствено осъдени с влязло в сила наказание, обявени в несъстоятелност или в ликвидация, както и лишени от правото на търговска дейност лица. Едва от 1 юли 2006 г. ЗОП забранява участието на фирми, в които член на управителен и контролен орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, е свързано лице по смисъла на Закона за държавния служител с възложителя или ръководни служители в неговата организация.
Ако Европа не бе натиснала българския парламент за спешни законови промени, в т.ч. и на реда за възлагане на обществени поръчки, днес Батко и Братко също щяха да ни се присмиват. Като Велико Желев, коментират магистрати.

вестник „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *