Бизнесмен: НЕК трябва да фалира

Цялата система е в крещящо противоречие с пазарната логика. Там, където пазарът е изместен от политиката, веднага започват сътресения и игри.

Това казва в интервю за „Сега“ бизнесменът Красимир Дачев, собственик на „Свилоза“ АД и на холдинга „Технология на металите „Акад. Ангел Балевски“, в който влизат „Алуком“ – Плевен, „Осъм“ – Ловеч, „Центромет“ – Враца, и други предприятия.

Какво ни доведе дотук? Дачев посочи: Първо – това е задължението на НЕК да изкупува задължително цялата енергия от зелените и заводските централи, от американските тецове и др. Всъщност така се оказва, че НЕК продава евтино електроенергията, но после купува същата тази енергия скъпо. Това е само единият проблем. На свободния пазар има сериозна нелоялна конкуренция. Електроцентралите, които са собственост на БЕХ, продават на частни фирми тока, а после го купуват от тях също на по-високи цени. В това няма никаква логика, а се облагодетелстват около 20 човека в България.

Истината е, че държавата няма сили и инструменти, с които да промени този модел, каза той.

Какво предлага Красимир Дачев – ръководството на НЕК да обяви компанията в несъстоятелност и да предложи програма за преструктуриране.

Това би бил най-ефективният начин за решаването на проблемите. Синдикът, който ще влезе после в дружеството, има много повече права дори от министър-председателя. Той може да обезсилва договори със задна дата, когато те не са изгодни. Ако БЕХ и НЕК бяха мои, аз щях да действам добросъвестно точно по този начин. С това за по-малко от две години разходите на двете дружества ще намалеят поне с 20 милиарда лева. Това е начинът – да се предоговорят всички тези контракти, които сега са абсолютно неизгодни за България, коментира експертът.

Алтернативата е да фалират. Ако НЕК е в несъстоятелност, с какво ще се обезпечат? Държавата вече ще е основният кредитор, допълва Красимир Дачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *