Бизнесът в Гърция заклейми бюджет 2011

Атина, Гърция /КРОСС/ Мерки за възраждане на пазара на недвижими имоти и за строителната индустрия, както напълно и безусловно либерализиране на пазара и съответно за намаляване на безработицата изискаха представителите на бизнес кръговете в Гърция, предаде GRReporter. Всички изказаха недоволството си от липсата на политики в посока на икономическото развитие на бюджета за следващата година. Според играчите в реалния бизнес правителството на Георгиос Папандреу и по-точно финансовото министерство се е съсредоточило около фискалната консолидация на бюджета, без да предприеме конкретни действия за стимулиране на икономическия растеж. Камарата на малките производители и занаятчиите нарича финансовия план за 2011 „бюджет на рецесията“ и изразява опасения, че новите допълнителни повишения на ДДС и на акцизите върху горивата само ще задълбочат кризата и ще влошат състоянието на местната икономика.
Освен общото отчаяние, показателно за състоянието на икономиката са данните от пазара на недвижими имоти, които отбелязват огромен спад. Според публикация във вестник Етнос за първите 10 месеца на 2010 година са извършени само 12 хиляди покупко-продажби на недвижими имоти в цяла Гърция. В сравнение за същия период на 2009 са сключени 85 хиляди сделки в този сектор. След дълго очакване крайният вариант на бюджета разочарова представителите на посредническите фирми на пазара на недвижими имоти. Икономистът и главен собственик на едно от най-големите гръцки бюра за посредничество IMPERIAL REAL ESTATE Янис Ревитис изпрати отворено писмо до министъра на финансите Георгиос Папаконстантину с девет предложения за съживяване на пазара на недвижими имоти и строителния бизнес.

Най-голямо впечатление прави предложението на Ревитис да се издава автоматично разрешително за престой на чужденците извън границите на Европейския съюз, които са готови да инвестират един милион евро или повече в недвижими имоти. GRReporter се свърза с бизнесмена, за да даде малко повече яснота за проблемите, които срещат чуждестранните инвеститори, желаещи да влязат на гръцкия пазар.
Независимо от трудните икономически условия все още се намират нови желаещи да развиват дейност в страната, но биват спъвани от недомислици в системата. „Идва един китайски предприемач или един руснак в Гърция, който има желание да инвестира, а тук го бавят с месеци – не може така“, възмущава се Ревитис. Той обясни, че в период на такава сериозна криза, каквато изживява в момента Гърция, да се губят пари поради административни забавяния е крайно неприемливо. „Основният проблем е, че искат да закупят земя или сграда в граничните райони на страната (островите, гръцка Македония, Тракия и др.) и се налага да чакат разрешения, които се бавят и до осем-девет месеца. Никой бизнесмен не може да издържи такова забавяне.“

Друго предложение отправено в отвореното писмо на Ревитис към министъра на финансите Георгиос Папаконстантину е да се премахне облагането при покупка на имоти на стойност до един милиона евро за периода докато важи Меморандума за финансова помощ. Необходимо е да се въведе стъпаловидно облагане на имотите придобити чрез прехвърляне, според стойността на имота, вместо прилагания днес плосък данък от 10%. Друг вариант, който специалистът предлага е да се премахне напълно данъкът върху прехвърляне на имота или да се намали с 50%, когато новият собственик се ангажира и извърши ремонтни и подобрителни работи в период до три години след придобиване. Ревитис предлага да се намали и данъка при закупуване на помещение за развитие на търговска дейност, като в същото време правителството замрази покачването на данъчните стойности на недвижимите имоти за три години. За 2011 година финансовото министерство обяви, че ще повиши данъчните стойности на сградите, така че данъчните оценки да се доближат до пазарните цени и по този начин да се повишат приходите от данък сгради. Според бюджет 2011 държавното управление очаква да прибере 270 милиона евро до края на годината, което е около 0,1% от БВП.

Развитието на пазара на недвижими имоти е обвързан и с ликвидността на банките и частните предприемачи. За да раздвижи замръзналата търговия Янис Ревитис предлага да се даде 50% отстъпка от данъка за закупуване на сграда или парцел от гръцки гражданин, който ползва пари внесени от сметка в чуждестранна банка. За земеделските земи бизнесменът също предлага правителството да смъкне половината от налаганите данъци, ако земята е бъде използвана по предназначение за обработка и производство на земеделски култури.

Сериозни обезпокоения изразяват за бъдещето на гръцката икономика и представителите на Гръцкия търговски съюз и Атинската търговско индустриална камара. Президентът на столичните индустриалци Константинос Михалос предупреждава, че страната е изправена пред икономическа безизходица и обвинява правителството в стерилитет. В съобщение до медиите пък президентът на търговската камара Василис Коркидис заявява, че правителството не се е справило със защитата на местните интереси и е пренатоварило икономиката на страната с мерки, които ще изтощят данъкоплатците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *