Бизнесът е в шок от местните данъци

Така например голям триздезден хотел в София е платил 15 879 лв. местен данък сгради за 2010 г., а за 2011 г. за същия имот дължи 103 676 лв., седем пъти повече, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Бивш инструментален завод в столичния квартал „Захарна фабрика“, чиято недвижима собственост са остарели заводски халета, трябва да погаси над 16 пъти по-висок данък сгради в сравнение с миналата година. Друго дружество от Плевен посреща увеличение над 13 пъти.
По този повод над 40 търговски дружества и организации от различни браншове от цялата страна изпратиха писмо до държавния глава, до законодателната и до изпълнителната власт, както и до местни администрации преди повече от 10 дни.
Бизнесът иска да се преразгледа несъразмерно високото увеличение на налозите спрямо миналогодишните равнища, което е резултат от измененията в Закона за местните данъци и такси, влезли в сила от 1 януари 2011 г. Повишено е и облагането с туристически данък, което според хотелиерите нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, като ги поставя в абсурдна ситуация на рестрикция от държавата.
С писменото искане, изпратено до властите у нас на 7 април, няколко десетки търговски дружества и организации от различни браншове от цялата страна иска бързо да се преразгледа увеличението на местните данъци, без това да се използва за извличането на политически, или каквито и да било други дивиденти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *