Бизнесът е против държавата да плащат 6 неизплатени заплати при фалит на фирми

о шест забавени заплати да получават работниците от Държавния фонд за гарантиране на вземанията, ако фирмата им фалира. Това гласуваха на първо четене депутатите от социалната комисия миналата седмица. Идеята беше приета нееднозначно от работодателите. В момента фондът покрива до три неизплатени заплати, но Фондът не работи пълноценно. През миналата години обезщетения от него са получили само 485 работници. Това е поводът за интервю на изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред БНР.

Преди това Данев подчерта, че първото нещо, което прокламира правителството на Орешарски, когото дойде на власт, е да подобри бизнес средата и да подпомогне бизнеса. „Ние обаче сме залети от предложения от депутатите на управляващата в момента коалиция с предложения, които са синдикално и социално ориентирани. Като започнете намалението на цената на тока с 5 на сто, при неяснота за чия сметка е това намаление, смъкване на възрастта за пенсиониране на военни. Непрекъснато правят популистки предложения и такива, с които се прави поклон пред електората като смятат, че по този начин ще се укротят протестите. Няма нито едно предложение досега, което да улесни бизнеса и да натисне българската икономика да излезе от това състояние“, обясни още Божидар Данев.

Той допълни, че фондът реално не се попълва от държавата, а от работодателите и в него има натрупани средства от 200 млн. лева., които поради много причини не се плзват.

Според изпълнителния председател на БСК, основният проблем е да стане ясно, щом Фондът не е работил при три заплати, защо се иска увеличение до шест работни заплати. „Ние не лекуваме причината защо Фондът не се раздвижва и не се ползва, което е свързано с процедурите по несъстоятелност, съдопроизводството и с някои изменения, които се наложиха в Търговския закон. Освен това досегашните правила отговарят напълно на директивите на ЕС, които изискваха създаването на Фонда“, обясни Данев.

Той смята, че има има достатъчно по-интелигентни начини, с които натрупаните средства да бъдат оползотворени. „По сегашните процедури по несъстоятелност и сегашните тежки и тромави съдебни дела това е почти невъзможно да се осъществят тези компенсации за заети в икономиката. Така че не е това начинът, по който да търсим едно добро решение, което би помогнало на българската икономика. Защо да не помогнем първо да няма фалити“, запита риторично изпълнителният председател на БСК.

Помолен да разтълкуваме използваната метафора за хапката и кой има апетит към нея, Божидар Данев отговори: „Много е приятно да пипаш натрупани 200 млн. лева и чрез тях да раздаваш справедливост. Какво по-хубаво от това? Оттук нататък би трябвало да се питаме защо българската икономика продължава да генерира несъстоятелност и защо българското съдебно производство не функционира така, че да отговори на нуждите на пазара.

Според Данев, това е социален Фонд и съдбата на неговото бъдеще трябва да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който обаче не работи. „Депутатите се занимават с други проблеми, които не са толкова съществени. Подобно решение за фонда би могло да бъде обжалвано от участниците в НСТС, тъй като не е минал през съответните процедури съгласно законите на страната“, каза в заключение изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *