Бизнесът е против по-високи заплати за администрацията

Социалните партньори не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите в администрацията, стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Администрацията в България - раздута и неефективна

Тристранката разгледа проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, внесен от министъра на външните работи и министъра на културата, информира pariteni.bg.

С предложените в проекта промени се предвижда увеличение на заплатите на служители, работещи на първа линия от дипломатическата служба, дългосрочно командировани в чужбина, както и на служители от Националния институт за недвижимото културно наследство, предложени от съответните ръководители в срок до 31 октомври 2020 г. Работодателските организации не подкрепят проекта, а от КНСБ се въздържаха.

От следващата година: Без пенсионери в държавната администрация -...

КТ „Подкрепа“ също се въздържаха, но предлагат и други администрации да бъдат включени в списъка на тези, чиито служители получават увеличение на заплатите.

Социалните партньори обсъдиха и проект на Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, внесен от министъра на труда и социалната политика. Наредбата е в изпълнение на Закона за социалните услуги (ЗСУ) и е част от цялостната реформа на сектора в областта на социалните услуги.

istock
istock

Предвижда се да влезе в сила от 2022 г. и с нея се създават по-благоприятни условия за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, което е предпоставка за постигане на една от основните цели на ЗСУ, а именно – гарантиране на качество и ефективност на социалните услуги.

Данните сочат, че около 80% от служителите са с висше образование, но заплащането на труда им трайно изостава, в тази връзка се наблюдава изтичане на специалисти.  С наредбата се регламентират минималните размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения за всяка от групите длъжности в процентно съотношение спрямо минималната месечна работна заплата за страната, както и за всяка от социалните услуги съгласно ЗСУ, в това число и при намалено работно време.

istock
istock

Социалните партньори не постигнаха съгласие по предложението. Синдикалните организации изцяло подкрепят наредбата, а работодателските организации не.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *