Бизнесът: Заплати не се вдигат с директива

Социалният министър Тотю Младенов призова вчера бизнесът да увеличи заплатите във фирмите до края на годината с 11,07% или с 11,67%. Такива са двата варианта за препоръчителен индекс на повишение, подготвени от експерти на социалното министерство, писа „Труд“.
Предложението, заедно с цял пакет от мерки в подкрепа на доходите, ще бъде гледано през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъжда от всички социални партньори.
В момента не е възможно определянето на национален препоръчителен индекс, заявява зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков, цитиран от пресцентъра на камарата. Според него, ефектите от кризата са различни за различните сектори на икономиката и би било икономически нездравословно ангажирането в еднаква степен на всички браншове с потенциален ръст на възнагражденията. Според камарата преди да се взимат подобни решения, трябва да се проведат консултации между социалните партньори и да се обмислят внимателно всички ефекти от мярката.
По думите на зам.-председателя на БСК възможен ефект би бил продължаващо намаление на броя на работните места. Той е припомнил, че за последните две години са закрити над 300 000 работни места.
По повод днешни публикации за нарастване на заплатите в частния сектор до края на годината с 11%, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) смята, че предложението и проблемите следва да се дискутират в създадените за целта органи. От работодателската организация припомнят, че има работна група по тези въпроси в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество и на този етап ще бъде „непродуктивно дискусията да бъде изнесена в медиите“.
„Сега е ясно едно, че директива към частния сектор не може да се прави, още повече има различия във всеки сектор и във всяко предприятие. За времето на прехода частният сектор винаги е показвал изключителна ангажираност. Няколко поредни години в периода преди кризата точно в честния сектор заплатите имаха ръст надхвърляйки инфлацията и повишената производителност взети заедно“, пише в позицията на БТПП.
Минималната заплата може да бъде увеличена от 240 лв. на 270 лв., заяви отново миналата седмица Тотю Младенов. На 1 април той обяви, че е осигурил парите за това увеличение – както му препоръча дни по-рано финансовият министър Симеон Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *