Бизнесът: Застрашени са 10 млн. лв. от 1,5 млрд. износ за Русия

От близо 1,5 млрд. лв., колкото е общият ни стокооборот с Русия към края на 2013 г., от санкциите ще бъдат засегнати 2,5%, или около 10 млн. лв.Това съобщи за “24 часа” зам.-председателят на БСК Камен Колев. От бизнес организацията са се запознали с официалния списък със стоки, попадащи под забрана, и са установили, че той не засяга онези сектори, които заемат голям дял от износа ни към Русия. “Списъкът с продуктите е известен, добре е, че между тях няма лекарства, козметика, вина и напитки, тъй като те формират основния дял от износа ни за тази държава”, каза Колев. Той уточни, че лекарствения износ например е около 30% от целия стокооборот, а над 3,5% се падат на вина и напитки.

Реално от забраната щели да пострадат най-силно износът на пресни плодове и зеленчуци – с около 1% дял, и месо и млечни произведения – с около 0,5 на сто.

От 2000 до 2013 г. от България за Русия износът ни се прави от около 650 фирми, като 41 от тях имат 75% дял. 844 компании пък внасят от Русия към България, от които две, с внос на енергоресурси, заемали 70%. (Какво основно изнасяме и внасяме – в таблиците).

От министерството на икономиката вчера съобщиха, че според статистиката износът за Русия за 2013 г. е за 573,5 млн. евро, което е 2,6% отобщиа на страната. Селскостопанските и хранителните стоки съставляват 53,4 млн. евро или 9,3%. При анализ за продуктите се виждало, че от са изнесени за Русия през 2013 г.:

Пресни плодове (основно кайсии, череши и праскови за 4 млн. евро) и други плодове (1,5 млн. евро); охладени и замразени риби (износ на стойност 2,1 млн. евро), сирене (970 000 евро), домати и краставици (около 360 хил. евро), както и други хранителни продукти за около 650 000 евро.

За периода януари-април 2014 г., са изнесени сирена на стойност 185 000 евро, краставици за 115 000 евро, ябълки, круши и други плодове за около 1 млн. евро.

Русия спрямесо, млякои плодове,пощади алкохола

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за въвеждане на ембарго върху вноса на различни храни, суровини и продукти от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия заради икономическите санкции, които тези страни въведоха срещу Русия, предаде Интерфакс.

Ембаргото е в сила в срок от една година.

Забраната засягавсички държави,включително иБългария, въвелисанкции

срещу Русия заради анексирането на Крим и ролята ѝ в събитията в Източна Украйна. В списъка засега отсъства Япония, която е вносител основно на риба и рибни продукти.

Руският премиер обяви на заседание на правителството, че приетото постановление за ембаргото е в изпълнение на указа на президента Владимир Путин, издаден предния ден.

Русия въвежда пълна забрана за вноса на месо, плодове и зеленчуци, риба, сирене, мляко и млечни продукти от тези страни, посочи Медведев. Както се очакваше, забраната не засяга виното и други алкохолни напитки.

Ограничениятане се отнасят иза вноса надетски храни,няма да бъдат засегнати и стоките, които руснаците сами купуват в чужбина и после внасят в страната, обясни премиерът. Той призна, че вземането на подобно решение не е било лесно, но били принудени да го направят, предаде Нюзру.

Русия е готова да въведезащитни меркии в авиационнотостроителство,производствотонна корабии автомобилостроенето, “но ще го правим обмислено”, каза Медведев. Руският министър на земеделието Николай Федоров пък обясни, че новите ограничения се обсъждали вече и с Беларус и Казахстан. Москва обяви вчера, че започва веднага преговори с Турция и страни от Латинска Америка за заместващ внос. Съюзът на износителите на плодове и зеленчуци в Турция обяви, че е готов да увеличи доставките на своя продукция за Русия.

Руското правителство пусна на сайта си пълен списък на стоките, върху които налага ембарго:

– Месо от едър рогат добитък – свежо или охладено.

– Свинско месо – свежо, охладено или замразено.

– Месо и хранителни субпродукти от домашни птици – свежи, охладени или замразени.

– Месо – осолено, в марината, сушено или пушено.

– Риба и ракообразни. Риба – жива, замразена и на филета. Риба в марината, осолена или сушена. Ракообразни – охладени, замразени или варени.

– Мляко и млечни продукти – прясно и кисело мляко, сметана, натурални и ароматизирани.

– Зеленчуци и кореноплодни, сред които картофи, домати, лук, чесън, зеле, моркови, репички и боб – пресни, консервирани или сушени.

– Плодове – пресни, сушени и консервирани. Всякакви ядки – пресни и сушени, както и смес от сушени плодове и ядки.

– Колбаси и продукти от месо, от месни субпродукти или кървавица, както и готови хранителни продукти на тази основа.

ЕС се закани да отговори чрез СТО

Брюксел е готов да действа за отмяна на руските забрани за внос на хранителни продукти чрез Световната търговска организация (СТО), заяви европейски дипломат пред ИТАР-ТАСС. Политически мотивираните мащабни търговски забрани са пряко нарушение на нормите на СТО, които Русия се е задължила да изпълнява, обяснил дипломатът.

ЕС обяви вчера, че си запазва правото да вземе мерки срещу Москва. “Европейският съюз съжалява за обявените от Руската федерация мерки, които ще засегнат вноса на храни и селскостопански продукти.

Това известие е ясно политически мотивирано“, заяви Фредерик Венсан, говорител на Еврокомисията за здравеопазването.

При необходимост в близките дни може да бъде насрочено заседание на Съвета на ЕС на адекватното равнище, заяви вчера европейски дипломат. ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и през 2013 година е изнесъл за тази страна хранителни продукти за 7,4 милиарда долара.

ЕС може да затвори небето си за руски авиокомпании, ако Русия забрани западните полети над Сибир. Въздушните коридори са установени с международни договорености, които и Русия е задължена да спазва, както и правилата на Световната търговска организация, коментира пред “Дойче веле” представителят на Европейската комисия в Германия австриецът Рихард Кюнел.

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции, само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *