Бизнесът иска запазване на ниските данъци, стимулиращи производството

Борсовите индекси и финансовите пазари не говорят за недоверие към страната ни. Това каза Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в интервю за предаването „Нещо повече“ на БНР.

Основният риск за българската икономика в момента е кризата в Украйна. Иначе икономиката, макар и бавно, се отлепя от дъното, имаме ръст на заетостта, на продажбите в компаниите и това, което страната ни трябва да прави, е да минимизира риска, обясни той.

„Бихме подкрепили политика за макроикономическа стабилност и нисък процент на изземване от бизнеса и домакинствата на доходи и тяхното преразпределение през държавния бюджет, т.е. запазване на ниски данъци, които да стимулират икономиката, за да произведе тя повече. Подкрепяме едно коректно отношение на държавата към бизнеса – разплащането за изпълнени обществени поръчки, възстановяване на ДДС навреме, намаляване на административни тежести, увеличаване на качеството на административните услуги. Това са политики, които срещат одобрението ни и не бихме подкрепили популистки действия за рязко увеличение на минимална работа заплата, което би довело до рязък срок на сивия сектор“, каза още Велев.

Според него правителството трябва да раздели икономиката от енергетиката в МИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *