Бизнесът иска науката да му покаже какво може

София /КРОСС/ Българският бизнес има приоритети за научни инвестиции, това показва изследване на „Алфа рисърч“, представено от социолога Боряна Димитрова на форум „Бизнесът и българската наука. Инвестиции и сътрудничество“, на който Информационна агенция КРОСС е медиен партньор. Изследването показва, че 54% от българските фирми по никакъв начин не са си сътрудничили с научни или образователни институции. Останалите 46% от фирмите най-често ползват научни експерти. 13% от тях са инвестирали в научни разработки, а 11% са помагали на млади хора на науката.
По-рядко бизнесът е купил или използвал научни разработки. 70% от фирмите са доволни от научния продукт, който са получили. Едва 2% са недоволни. 57% от анкетираните 76 големи и 30 средни фирми имат ясни приоритети за научни инвестиции. Основните пречки за това се откриват най-често в графата „не сме имали нужда“. С по 4% се нареждат обясненията „криза“, „липса на стимули“ и „наличие на фирмени специалисти“.
Боряна Димитрова каза, че е нужно сближаване между бизнеса и науката: „Ако бизнесът не инвестира днес, след няколко години няма да е конкурентноспособен. Нужна е по-голяма активност от страна на научните институции и активизиране на диалога с бизнеса“. Държавата също може да помогне чрез данъчни облекчения, съобщи репортер на Информационна агенция КРОСС. Една 17% от фирмите заявяват, че нямат интерес да инвестират в българската наука. Важен фактор това да става е и яснотата какъв точно научен продукт ще получи бизнеса. Ето защо научните среди трябва ясно да могат да покажат какви продукти, идеи и разработки могат да предложат и да обяснят какви ще са ползите за бизнеса. 50% от желаещите да инвестират в наука биха заделили суми до 25 хиляди лева.Въпреки това, повечето фирми има ниска готовност да дават пари за научни инвестиции. Има разминаване между традиционно силните научни области, като физика, компютърни технологии, биология, химия и хуманитарни науки, където интересът у бизнеса е по- нисък. По-предпочитани са машиностроенето, технологиите , селското стопанство, металургията, строителството, енергетиката и икономиката, въпреки, че не се славят със значими научни постижения. Единствените научни области, в еднаква степен определяни като приоритетни и добре развити от бизнеса са инженерните науки и медицината.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *