Бизнесът иска 20% по-евтин газ

Индустриалните енергийни консуматори настояват за намаление на цената на природния газ от началото на април поне с 22,7 на сто.

Това пише в отворено писмо на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори до министрите на икономиката и на енергетиката, цитирано от БТА.

Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ за индустрията в България. В момента консуматорите плащат над 600 лв./1000 куб. метра газ.

Цените на природния газ са силно обвързани с кошница от алтернативни петролни горива, което в конкретния момент на ниски цени на петрола би трябва да се отрази в рязък спад на разходите за природен газ, но това не се случва, пише в писмото. Изчисленията на федерацията показват, че регулираните цени на природния газ в България се доближават до нивата от 2008 г., когато цената на петрола достигна 145 долара за барел, а сега цената на петрола е почти три пъти по-ниска.

При огромните разлики в цените на енергията, няма как българската икономика да е конкурентна на световните пазари, пишат от организацията. От федерацията настояват „Булгаргаз“ ЕАД да се възползва от успешните модели за управление на валутния риск. Не приемаме тезата, че задължението за провеждане на процедури по ЗОП не позволява на компанията да се хеджира от валутния риск, пише в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *