Бизнесът и синдикатите готвят нови протести срещу цената на тока.

Новите цени на тока, които влязоха в сила от 1 август, ще ударят основно малките и средните предприятия у нас. За това алармираха вчера синдикатите и 4-те национално представени работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП. Те поставиха четири искания пред правителството и заплашиха с нов протест през септември, ако не бъдат чути. В петък комисията за енергийно и водно регулиране одобри нови тарифи за гражданите и за фирмите. За битовите потребители те поевтиняват средно с 0.11%. За бизнеса обаче цените скачат драстично заради двойното увеличение на т.нар. добавка „задължение към обществото“ от 18.93 лв. на 37.90 лв. на мегаватчас.

„Песимистичните ни очаквания са за скок в цените, загуба на конкурентоспособност, срив в износа, неизпълнение на сключени договори, ограничаване на мощности, а оттам – и съкращения на работници“, коментира зам.-шефът на БСК Камен Колев. Той смята, че са съществували резерви за задържане на цената на тока за фирмите до януари 2016 г., когато пазарът на енергия ще се либерализира, но те не са били използвани. „Новата цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините“, прогнозира и председателят на АИКБ Васил Велев.

За да се избегне ударът върху индустрията, бизнесът призова решението на КЕВР да се преразгледа. Според работодателите таксата „задължение към обществото“ трябва да се намали, защото в момента тя е най-високата в ЕС – заедно с тази в Дания. Никой досега не се е произнесъл и дали тази такса е правомерна, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Парламентът веднага да наложи мораториум върху присъединяването на нови производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, подобно на мораториума за шистовия газ, е другото искане на работодателите. Те настояха още да бъде преразгледан законът за енергетиката, който според тях позволява неконтролируемо производство на скъпа енергия от биомаса и оборски тор. За пореден път бизнесът поиска и да се изготви пътна карта за реформи в енергийния сектор в краткосрочен и средносрочен план.

„Ако не бъдем чути, през септември ще има нов протест, за който всички ще научите и всички ще видите“, закани се Велев. „Този път протестът ще е по-силен и мощен, защото сме пред изчезване. Искаме пазарни принципи и правила и край на злоупотребите в енергетиката“, коментира и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Миналата сряда в протеста на работодателските организации и синдикатите се включиха над 2 хиляди фирми с 210 хиляди служители. Активно на улицата, за да изразят недоволството срещу драстичния скок на цената на тока за бизнеса, бяха 25 хиляди души, 7 хиляди от които в София.

Според Кирил Домусчиев наесен ще бъдат внесени жалби срещу лица, които в последните години са подписвали неизгодни договори в енергетиката. Работодателите ще поискат още главният прокурор да се самосезира по временния доклад на анкетната парламентарна комисия, оповестен миналата седмица, който е установил редица злоупотреби например при фотоволтаичните централи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *