Бизнесът и синдикатите искат парите от актуализацията на бюджета

Според Камен Колев, зам.-председател на БСК основният проблем е, че без актуализация, правителството ще забави плащанията към бизнеса, а те са много важни за осигуряване на икономически растеж.

„Връщането във срок на ДДС-то е изключително важно и трябва да има прозрачност, колко са задълженията на държавата към бизнеса. По този начин ще попречим на администрацията с тези средства да се запълват „дупки“ в бюджета“, поясни той предTV7.

Според членовете на Стопанската камара бюджет 2013 е бил нереалистичен и няма как втората половина на годината да донесе 5-6 по-високи доходи от първата, което налага и актуализацията.

„Още през миналата година бяхме заявили, чеБюджет 2013 е предизборен и е направен само за половин година. Защото беше видно, че няма как да дойдат прогнозираните надценени приходи.“ Това заяви и Николай Николов – икономически експерт от КТ „Подкрепа“ и добави, че той няма притеснение за социалните плащания, защото те са гарантирани по закон.

Във връзка с заложения в актуализацията нов заем от 1 млрд. лв., Камен Колев заяви, че тази стъпка е задължителна. В противен случай резервът ще падне под изискуемият минимум и ще се наложи да „ядем от „сребърния фонд“ и от фонд Козлодуй, което е абсолютно забранено по закон“, добави специалистът.

Според Николай Николов основният проблем е, че поради отлагането на актуализацията ще се забавят някой наложителни реформи – в здравеопазването, образованието и науката и др. От КТ „Подкрепа“ са на мнение, че има нужда и от още социални мерки, които да бъдат заложени в бюджета и даде пример с минималния размер на обезщетението при безработица, което е обвързано със старата минимална заплата, а не с новата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *