Бизнесът купува скъп ток, а евтиният се изнася

Големите фирми купуват ток на висока цена, а евтиният се изнася, коментира Константин Делисивков е изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

В интервю за „Сега“ той посочва, че очакванията към Комисията за енергийно и водно регулиране са големи. Без дългосрочни политики и предвидимост в енергетиката няма да има и дългосрочни инвестиции в индустрията. Има и един друг момент – комисията регулира отношения за милиарди левове и затова е важно тя да има подходящ бюджет, а не да се чуди как да свърже двата края. Практиката от последните години на ниски заплати и липса на бюджет обаче създава предпоставки за зависимост и корупция, както и за голямо текучество на експертите.

Колкото до цените на тока, в момента бизнесът чака доклада на КЕВР, който трябва да е готов през май. Очакванията обаче не са розови, особено що се отнася до цената „задължения към обществото“, в която влизат зеленият, кафявият ток и т.нар. невъзстановяеми разходи, посочва Делисивков.

Говори се за цени от 65-70 лева за мегаватчас при 18.90 в момента. Не можем да си помислим, че подобни цени могат да станат факт, защото те ще фалират индустрията. За много предприятия границата на приемливи разходи за обществото отдавна е достигната. В момента 20-те най-големи консуматори на електроенергия са отговорни за над 48% за всички приходи от цена „задължения към обществото“. Затова е важно наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за ВЕИ, която в момента се разработва от три министерства, да влезе в сила преди 1 юли, смята Делисивков.

Той отчита, че има насоки за държавните помощи към енергетиката и околната среда, които са в сила от 2014 г. Те са европейско изискване и позволяват подобно подпомагане. По този регламент още миналата година например Румъния даде 750 милиона евро преференции на засегнатите индустрии. В Гърция от години има таван на годишните разходи за зелена енергия. Според Делисивков няма как да сме лидери в регионалното състезание за инвестиции без разработване на конкретни мерки към засегнатите сектори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *