Бизнесът: Москов – на съд заради данък „вредни храни“

Здравният министър – на съд.Тази стъпка обмислят браншови организации от хранително-вкусовата промишленост. Те се канят да заведат колективен иск срещу Петър Москов за уронване на престижа им с кампанията за готвения данък вредни храни, съобщи Нова телевизия.Оказва се, че под удара на новия налог може да падне дори черковната нафора.

Вечерна служба в Храма „Света София“… А след нея – изненада – за свещеник и миряни, че нафората може да падне под ударите на новия налог „вредни храни“.

„Наистина съм шокирана. Аз съм „за“ да се обложат вредните храни с данък, но това няма нищо общо с религията”, казва Гергана.

„Подозирам, че тези, които са изготвили този нов закон, нямат ни най-малка представа какво е това нафора. Това е един осветен хляб, който открай време се замесва по този начин, и вярващият взима от него късче, за да насити себе си със святост. Така че нафората, като вредна храна – наистина е смешно”, казва отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска Митрополия.

Докато разглежда в детайлипроектозакона, на куриоза с нафората се натъква д-р Камен Данов.

„Установихме, че в конкретния код, заедно с различни тестени изделия и бисквити, се намира и нафората”, обяснява д-р Камен Данов, председател на медицинска федерация към КТ „Подкрепа“.
Като вярващ човек, но и като лекар, д-р Данов е категоричен, че нафората няма как да ни навреди.

„Това еобреден хляб, който наистина се прави от бяло брашно, съдържа повече от 25 грама на 100 грама продукт въглехидрати. И се раздава в едни малки количества – 50-60 грама, раздава се след литургията”, добавя д-р Камен Данов.

До началото на емисията ни, здравното министерство не даде отговор – дали това е недоглеждане и дали ще бъде коригирано. Ако обаче нафората се обложи с данък, това ще вдигне цената й с до 50%. Синдикати и бизнес от очакваните ефекти на готвените промени обаче не свършват с това.

„Ще бъдат загубени пряко 4100 работни места, но не само – по веригата назад – към доставчици и земедеделски производители, техният брой ще достигне до 10 000”, казва Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Което, изчислено в обезщетение за безработица, прави 16 милиона лева, пресмятат още бизнес и синдикати. И продължават да искат подробна оценка на ефектите, които новият данък ще има върху икономиката.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването предложи въвеждането нанов данък от 10%върху така наречените вредни храни. Целта е опазването на човешкото здраве, от една страна, и от друга – ограничаване до известна степен производството на вредни храни.

Учените отдавна са доказали, че приемането на повече от 5 грама сол на ден води до атеросклероза, затлъстяване, високо кръвно и още проблеми със здравето. На тези проучвания се базира и идеята на Здравното министерство. Под ударите на бъдещата такса ще попаднат именнохраните с повече сол. Всъщност България е на второ място в света по консумация на сол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *