Бизнесът: Намалете осигуровките с 5%

Държавните чиновници да си плащат вноските за пенсия, искат работодатели

Стефан Кючуков

500 млн. лева ще останат в ръцете на бизнеса, ако осигуровките паднат с 5% от януари 2007 г. Да продължи ежегодната промяна в съотношението работодател – работник. Сега то е 65:35, а трябва да стигне до 50:50, поискаха работодателски организации. Те настояват още да се намалят административните такси.

Бюджетът за следващата година позволява по-нататъшно намаление на осигуровките и данък печалба, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него заради вдигането на акцизите и цената на тока инфлацията през 2007 г. ще бъде 5,2-5,4%, а не заложената в бюджета 3,1%. Това ще доведе до преизпълнение на приходите. Освен това, ако държавните служители плащат осигуровки като работниците, в хазната ще влязат допълнително 130 млн. лв.

Намаляването на осигуровките с 6% от януари 2006 г. доведе до увеличаване на броя на осигурените с 4,7% и ръст на приходите в бюджета с 11%, посочи още Данев.

Запазването на ДДС на 20% беше подкрепено от представителите на няколко бизнес организации. Да се изпълнят препоръките в мониторинговия доклад на Европейската комисия за по-умерено нарастване на минималната заплата, като тя расте заедно със средната за страната, призова още Данев. Сега минималното възнаграждение е 50% от средното, а в страните от ЕС това съотношение е 35-50%. Да се вдигат всички пенсии, а не само минималната. Това ще стимулира хората да се осигуряват, предложи още бизнесът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *