Бизнесът на Nokia тръгва нагоре

Четвъртото тримесечие на финансовата 2014 година бележи началото на възход за Nokia, която неотдавна излезе от пазара на мобилни телефони. Финландската компания обяви сериозен ръст на приходите и печалбата в периода октомври-декември в публикувания днес финансов отчет, информира TechNews.bg .

„Мощта на Nokia може да се види в нашите резултати за четвъртото тримесечие. Всички наши бизнеси демонстрират силен ръст в продажбите на годишна база“, заяви Раджив Сури, президент и CEO на Nokia.

Основното подразделение Nokia Networks постига 8% ръст на продажбите, които възлизат на 3,4 млрд. евро за тримесечието, докато година по-рано бяха 3,1 млрд. евро. Ръстът се дължи най-вече на бизнеса на компанията в Северна Америка. Оперативната печалба достига 470 млн. евро, спрямо 349 млн. евро за Q4 2013.

Подразделението Mobile Broadband бележи 13% ръст в продажбите, а Global Services постига 3% ръст. Бизнесът с картографски услуги HERE се радва на 15% увеличение на приходите – от 255 до 299 милиона евро, благодарение на силните си позиции на автомобилния пазар. През тримесечието нови 3,9 млн. автомобила са се сдобили с навигационни системи HERE.

Като цяло, Nokia отчита чисти приходи в размер на 3,802 млрд. евро, което е ръст от 9% на годишна база. Чистата печалба на компанията се е увеличила с 12% до 356 млн. евро.

„Докато 2014 беше година на преосмисляне, 2015-та ще бъде година на изпълнение. Вярвам, че Nokia е добре позиционирана, за да постигне целите си за годината“, е оптимистичният коментар на Раджив Сури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *