Бизнесът не иска увеличение на минималния осигурителен доход

БСК призова членовете си да се противопоставят на искането на синдикатите за увеличаване на минималните осигурителни доходи, а дори ако могат да ги намалят.

Представители на Българската стопанска камара ще участват в първата оперативна среща на социалните партньори по процедурата за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и квалификационни групи професии за 2015 г., съобщиха от БСК.

Камарата ще препоръча на своите членове, които ще участват пряко в договарянето на браншово ниво, да настояват за „замразяване“ на МОД, а в секторите, в които има сериозни икономически предизвикателства – дори за намаляване на минималните прагове.

Позицията на БСК по ежегодното договаряне на МОД остава непроменена. Според организацията договарянето на МОД има негативно влияние върху заетостта, особено на нискоквалифицираните работници. Това се потвърждава в поредната препоръка на ЕК относно Националната програма за реформи на България за 2014 г.

От БСК подчертават, че увеличението на МОД притиска правителството да увеличава минималната работна заплата, което също се отразява негативно на пазара на труда. От Камарата напомнят, че в последните години кризата е усложнила икономическата ситуация в страната, в резултат на което договарянето на МОД е довело до редица негативни ефекти, сред които закриване на работни места и намаляване на устойчивите работни места.

Според организацията въведеният механизъм на МОД води до „затваряне“ на ножицата в заплащането на нискоквалифицираните и квалифицираните служители, а при договарянето на МОД следва да се отчитат процесите на дефлация за 2013 г., продължаващи и през 2014 г., както и влошаването на показателите за производителността на труда, която изостава от ръста на работните заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *