Бизнесът подкрепи Тръмп

Известни американски бизнесмени са променили отношението си към новоизбрания американски президент и са решили да подкрепят политиката на Доналд Тръмп.

Влиятелна група от финансовите среди възнамерява да предложи поредица от срещи в подкрепа на новия президент. Странното в случая, според „Вашингтон поуст“, е че същите тези личности се обявиха против Тръмп по време на предизборната кампания.

Освен това, същите бизнесмени пратиха своите дарения в подкрепа на Хилари Клинтън, тъй като според тях политиката, която предлага Тръмп им се е видяла непредсказуема. Като изразител на новите настроения пръв се изяви милиардерът Марк Бертолини, изпълнителен директор на застрахователната компания Aetna. Той пръв призна победата на Тръмп и призова бизнеса да предприеме стъпки към конструктивно сътрудничество с новия държавен глава на САЩ.

Марк Бертолини реши да помири бизнеса с Тръмп и призова да бъдат прекратени всички атаки срещу новоизбрания президент. Той помоли да бъде направен реалистичен преглед на ситуацията след изборите и да се „започне открит диалог“. Според Бертолини, колкото повече бизнесмени обявят бойкот на Тръмп, толкова по-малки са шансовете за устойчив ръст на инвестициите и за икономически растеж.

Марк Бертолини напомни на бизнесмените каква е главната заслуга на американската демокрация, като призова колегите си да се придържат към по-открита и приятелски настроена политика.

Милиардерът даде пример с писмото на главния изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън, в което той съобщава на своите сътрудници, че ръководството на компанията е отворено за бизнес с всички. След изборите, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също последва примера на шефа на JP Morgan, като призова колегите си да влязат в открит диалог с новоизбрания президент.

Пръв сред големите бизнесмени, който протегна ръка на Тръмп, беше милиардерът Питър Тийл, основателят на PayPal, един от малкото в Силициевата долина, който открито подкрепи републиканския кандидат.

Някои от бизнесмените, които поддържаха Хилари Клинтън, също смениха курса и преминаха на страната на Тръмп, дори започнаха да му предлагат услугите си с конкретни съвети и идеи. Например Джеф Имелт, главният изпълнителен директор на General Electric, заяви в интервю за CNBC, че Тръмп трябва да възобнови търговските преговори и да привлече колкото се може повече партньори от различни страни по света.

Имел, както и Бертолини, се обърна към бизнеса на САЩ и призова колегите си да проявят търпение и само, когато направи конкретни стъпки да критикуват или да одобряват политиката на Тръмп.

Бизнесменът заяви, че възлага големите надежди на Тръмп и вярва, че новият президент ще донесе на американската икономика устойчив растеж. В същото време обаче в открита конфронтация са шефовете на големи компании като PepsiCo, New Balance и Grubhub.

„Вашингтон поуст“ припомня, че преди преди изборите едни от най-влиятелните американски бизнесмени се бяха обявили открито против Доналд Тръмп и дори бяха написали открито писмо срещу ексцентричния милиардер. Тогава представителите на бизнеса смятаха, че политиката на Тръмп е твърде непредсказуема и безотговорна за толкова отговорен държавен пост.

В групата на недоволните от Тръмп бяха такива влиятелни личности като създателя на „Уикипедия“ Джими Уейлс; бившият управляващ директор на Kellogg, производителят на хранителни продукти, Карлос Гутиерес; както и известният готвач и собственик на верига ресторанти Хосе Андрес, който още в началото на предизборната кампания обяви, че прекратява договора си с компанията на Доналд Тръмп – Trump International.

В заключение „Вашингтон поуст“, позовавайки се на експерти, пише, че повечето от недоволните бизнесмени вече са променили тона и гледат по-оптимистично на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *