Бизнесът поиска спиране на двойните субсидии за ТЕЦ-овете

Незабавно прекратяване на двойното субсидиране на електроенергията от ТЕЦ-ове, които не работят ефективно, поиска едрият бизнес. В специално отворено писмо до министрите на икономиката Божидар Лукарски, на енергетиката Теменужка Петкова и до председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската камара на химическата промишленост (БКХП) искат държавата да предприеме незабавни мерки срещу толерирането на централите с неефективно производство, което води и до сериозни дефицити в системата. А именно да се спре двойното субсидиране на неефективните ТЕЦ-ове.

От една страна те получават преференциални цени за произведената електроенергия, а в същото време държавни дружества не си търсят парите, които им дължат въпросните централи. Така например част от въпросните производители на ток дължат 78 млн. лв. на „Мини Марица-изток“. Други 30 млн. лв. пък има да получава БДЖ, които са стратегически партньор на родната индустрия. Според трите организации това е недопустимо и носи огромни рискове както за предприятията, така и за битовите потребители в България. Затова централите, които не са високоефективни, трябва да спрат да получават субсидии, смята бизнесът. Така е във всички европейски страни. Там се разделят високо- от нискоефективното производство на на електроенергия и пара и се дават субсидии само за висока ефективност, обясняват от организациите.

„Напълно подкрепяме усилията на правителството за намиране на решение и смятаме, че приетите изменения в Закона за енергетиката водят до намаляване на дефицитите и стабилизиране на сектора, както и ще стимулират инвестиционната активност в страната. Не можем да приемем обаче опитите на определени кръгове да отложат във времето прилагането на новите разпоредби. Недопустимо е това да се прави през преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергийна ефективност само няколко седмици след приемането на

измененията в посока намаляване на дефицитите“, пише в писмото на БФИЕК, БАМИ и БКХП. Според трите организации по този начин се блокира изпълнителната власт да разработи адекватни мерки и политики за справяне с проблемите в сектора.

Всяка година по над 231 млн. лева се източват от енергийния сектор в страната, алармират още бизнес организациите. Освен това неефективните производства и предизвиканите от тях дефицити се отразяват пряко на непазарните цени на електроенергията. „В период на криза това увеличава драстично разходите на индустрията. Ще откажем да плащаме цената към електроенергията, която покрива сметката, ако се продължи с целенасочените практики за източване на енергетиката. Индустрията ще откаже да плати сметката, ако това ще означава закриване на производства и съкращения в предприятията“, пише още в писмото на трите организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *