Бизнесът: превантивен контрол при инвестиране на активите на пенсионните фондове

Да се преразгледа законовата и друга нормативна уредба за създаване на условия за ефективен и особено – за превантивен контрол от Комисията за финансов надзор при инвестиране на активите на пенсионните фондове. Това предлага Българската стопанска камара (БСК) в писмо до финансовия министър Симеон Дянков и парламентарните комисии по бюджет и социална политика. Целта е да се осигурят възможности за бързи действия, бърза реакция и за носене на адекватна отговорност от КФН при критични и рискови ситуации и особено при признаци за финансова и икономическа криза. Според БСК, държавата трябва да предложи на пенсионните фондове пакети от инвестиционни инструменти, с които да се осигури по-висока доходност при гарантиран от държавата риск.
В писмото работодателската организация настоява държавата, както останалите работодатели, да внася за държавните служители, в т.ч. на кадровите военнослужещи от МО, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система, полагащите се осигурителни вноски. Тези разходи трябва да бъдат за сметка на бюджетите на съответните ведомства, вместо да се включват в общата субсидия за ДОО. Държавните служители от своя страна пък трябва да внасят ежемесечно, както всички останали осигурени, лични осигурителни вноски за сметка на получаваното от тях трудово възнаграждение.
БСК предлага още да се възприеме политика на плавно намаляване на размера на осигурителни вноски, като тя се обвърже с икономическия растеж и условията за балансиране на държавния бюджет и бюджета на ДОО. Предлага се също така да се намали временно за срок от 2 г. осигурителната вноска за Универсалните пенсионни фондове от 5% на 2%. През този период средствата в резултат на намалението на тези вноски да се пренасочат към фондовете на ДОО. От стопанската камара изтъкват, че имат последователна и принципна позиция на подкрепа за утвърждаването и развитието на капиталовия принцип в пенсионното осигуряване. БСК активно участва при създаването и актуализирането на нормативната уредба за пенсионните фондове, учредител и акционер е на едно от големите пенсионни дружества. В този смисъл предложението има характер на временна мярка, която цели да подпомогне стабилизирането и укрепването на солидарния фонд в условията на задълбочаващата се икономическа криза. Освен това вноската за сметка на осигурените лица се запазва и ще продължава да се натрупва по техните лични сметки във фонда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *