Бизнесът предлага да не бързаме със заеми

Поемането на нов дълг трябва да стане догодина, а не до края на тази. Парите за КТБ могат да се вземат от фискалния резерв.

Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

По думите му парите за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъдат взети от фискалния резерв, който в момента е 8,8 млрд. лева, а заемът за попълването му да бъде взет догодина при по-изгодни условия.

Днес в МС се обсъжда актуализацията на бюджета, като предложението на правителството е бюджетният дефицит да се увеличи на 3.7%. Предлага се 2 млрд. нов дълг заради гарантираните депозити в КТБ.

Велев е категоричен, че най-добрият начин за попълване на Фонда е чрез директен заем от държавата, както е записано в актуализацията на бюджета. Според него това е най-бързият и възможно най-работещият начин, тъй като сега да се взема заем, държавно гарантиран, самият фонд няма технологично такова време.

„Не е толкова спешно притрябвало да се емитира голям дълг при неизгодни условия. Ние издаваме някаква ситуация на притиснати в ъгъла и от там се оскъпява този заем“, каза още шефът на АИКБ.

Според Велев, за да се ограничи дефицитът, трябва да се ограничат разходите на министерствата и да се пренасочат средства там, където има недостиг. Той предлага да не се увеличават средствата за системата на МВР.

Системата на МВР е префинансирана. Трябва да се търси реформа, която да води по-ефективно разходване на средствата, ограничаване на персонала в системата на МВР. Ние имаме най-много служители в сигурността на глава от населението в целия ЕС, категоричен е Велев.

Велев посочи като нарушение на Закона факта, че до 31-ви октомври няма внесен проект за бюджет за 2015-а година, както и това, че днес правителството ще разглежда проекта за актуализация на бюджета, без той да е преминал обсъждане със синдикатите и работодателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *