Бизнесът: Свалете двойно осигуровките

Така ще увеличим заплатите с 14 на сто, предлага Божидар Данев

СОФИЯ. Радикална идея как да се вдигнат заплатите ще предложат работодателите на премиера Сергей Станишев утре. Поемаме ангажимент всеки работодател да вдигне заплатата с 14%, ако държавата намали осигуровките с 21%, съобщи шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Няма опасност някой шеф да не изпълни обещанието. Предвидили сме условие, че ако някой не вдигне заплатите с 14%, ще продължи да плаща старите осигуровки.

Осигурителната тежест в момента е 42,7%. 70% от нея плаща работодателят, 30% – работникът.

Двойното намаляване на осигуровките няма да застраши изплащането на пенсиите, категоричен е Данев. По-ниските вноски ще вдигнат оборота и ще извадят на светло сивата икономика. Заради високите осигуровки бизнесът все по-често назначавал хора на половин работен ден.

Намалените приходи в бюджета на НОИ ще се компенсират, ако държавните служители започнат да плащат осигуровки. Сега те са освободени от тях. Бизнесът настоява и за по-високи вноски за военните и полицаите. Сегашните не покриват пенсиите, които получават.

Ще обсъдим това предложение с останалите работодателски организации и ще го предложим на премиера. Даваме му идея как да изпълни обещанията за повишаване на доходите, коментира Данев.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *