Бизнесът се бои от конкуренцията

Божидар ДАНОВ

Страховете на бизнеса след влизането ни в Европейския съюз са преди всичко от липсата на квалифицирана работна ръка. Отварянето на границите с Европа намали още потенциала на човешкия ресурс в страната ни. Другото сериозно опасение е нарастващата конкуренция.

Опасностите са най-вече в транспортния сектор и във всички видове услуги, особено висококачествените. Няма причини да възникнат проблеми във високите технологии. Защото България прави своите стъпки, и то добри, на основата на собствени продукти.

Страната ще спечели от новия митнически режим. Тарифните бариери, които издига ЕС, ще издигнем и ние, за да се борим с опасните стоки от Далечния изток и от съседна Турция.

Част от продуктите ни няма да могат да се изнасят в Европейския съюз. Ще има ограничения за стоките на хранително-вкусовата промишленост, в това число – месна, млечна, докато България не отговори на изискванията за сертифициране на съответните производства. Но страната ни ще се справи за една-две години и ще има сериозен потенциал за разширение на износните си позиции. Тъй като нашите хранително-вкусови изделия се отличават с ниска себестойност и с високо качество. Първите две години ще има определен стрес, но смятам, че след това той ще бъде преодолян и ще завоюваме сериозни пазари в Европейския съюз.

Най-големи инвестиции се очакват в първите две години в металургията, в циментовата и строителната промишленост. Както и в сферата на машиностроенето, тъй като последните няколко години България отделя много сериозен резерв в машиностроенето. Досега нашите заводи работеха с 30-40 на сто от капацитета си, а вече някои отрасли гонят пълно натоварване на мощностите и на основата на нови продукти.

В цялата металургия очаквам рязко повишаване на износния потенциал. В момента България е изключителна сила в металорежещите машини. Корабостроенето беше в застой, но в момента има поръчки и за 2010 г.

Опитите обаче да се търси унификация в данъците е обречена на неуспех. Ако ние тръгнем по този начин, все едно да няма конкуренция. А трябва да я има между страните – коя ще предложи по-добри условия за бизнес. Аз се надявам, че през следващите няколко години в България ще има сериозен приток на инвестиции, и то – инвестиции на зелено. Така че, качени на вълната на структурните фондове и на новите инвестиции, можем да постигнем ръст над 7%. Очаквам, че през 2007 година, особено ако извадим част от сивия сектор на светло, можем да постигнем около 7,4% ръст на икономиката.

България е малка страна – тя много бързо може да набере скорост, за разлика от Румъния. Мисля, че след няколко години ще можем да достигнем средноевропейското ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *