Бизнесът с кубчета лед расте

Да правиш бизнес от кубчета лед става все по-привлекателно занимание в България, показа допитване на БТА сред производители в сектора. Вече в почти всеки по-голям град има по една фирма за доставка на лед и между три и пет нелегални цеха, заяви собственик на фирма, доставчик на лед за София и Пловдив. Законният бизнес разполага със сертификат от РИОКОЗ и е подложен на редовен контрол на качеството на водата, която обикновено минава през два филтъра за допълнително пречистване и се замразява в специални ледогонератори.

За август от фирмата, снабдяваща София и Пловдив, отчитат ръст от 20-30 на сто на продажбите, въпреки дъждовете през юни и половината от юли. Дневно компанията доставя по около четири тона ледени кубчета, което е почти равно на производствения й капацитет.

Фирмата обмисля и възможността за доставки на лед в Румъния, където този бизнес е много по-добре развит. Дневно там се продават по 30 тона ледени кубчета. Миналата година фирма е доставила кубчета лед за охлаждащи вани на футболистите от „Левски“, спомня си за нестандартната поръчка един от нейните представители.

Тенденцията у нас за последните три години в обемите на продажби е положителна, отчитат от бранша, чиито основни клиенти са големите търговски вериги и бензиностанциите.

Най-често кубчетата лед се предлагат в опаковки от по два килограма и струват между два и 2.50 лева. Фирмата доставя в летните жеги до два тона кубчета лед на ден и отбелязва ръст на доставките от пет процента. От пълна екзотика през първите години, когато започнахме работа, днес вече се създаде култура на потреблението на лед, отбелязаха от фирмата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *