Бизнес активността в Германия и Франция забавя своя спад

Бизнес активността в сферата на производството и услугите в двете най-големи европейски икономики забавя темпа на своя спад през март, съгласно предварителните данни на изследователския институт Markit.
Индексът на бизнес активността в производствения сектор в Германия възлиза на 32,4 пункта спрямо 32,1 пункта за февруари. Във Франция показателят достигна 42,9 пункта спрямо 40,2 пункта за предишния месец.
Съставният показател, измерващ производствената активност в еврозоната, на свой ред отчете повишение до 34 пункта през март, спрямо ревизираните надолу 33,5 пункта за предишния месец.
Индексът на бизнес активността в сферата на услугите в Германия се повиши до 41,7 пункта, в сравнение с ревизираните надолу 41,3 пункта, отчетени за февруари. Индикаторът отчете повишение и във Франция, до 42,9 пункта, спрямо ревизираните нагоре 40,2 пункта за предходния месец.
Съвсем очаквано, съставният показател за активността в сектора на услугите на еврозоната се повиши до 40,1 пункта, спрямо ревизираните нагоре 39,2 пункта за февруари.
Предварителните очаквания на икономистите бяха за по-слабо повишение и на шестте индикатора. Въпреки това, докато стойността им остава под прага от 50 пункта, което сочи за спад на активността, не може да се очаква възстановяване в двата сектора.
Финансовият министър на Франция Кристин Лагард заяви този месец, че правителството очаква френската икономика да се свие с 1,5 на сто през 2009 г., което би било най-силната контракция от годините на Втората световна война досега.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *