Бизнес климатът в страната се подобрява

Общият показател на бизнес климата в страната отчита повишение с 2,7 пункта през март спрямо февруари, сочат данни на националната статистика. Единствено промишлеността бележи понижение. При строителството, търговията на дребно и услугите се наблюдава нарастване на съставните показатели.

През март производствената активност продължава да се свива, като очакванията на мениджърите за следващите три месеца са в същата посока. Спадът през март спрямо февруари е с 2,1 пункта.

През последния месец продължава да се влошава и осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и за износ. Несигурната икономическа среда и ограниченият вътрешен и външен пазар остават главните фактори, затрудняващи дейността на промишлените предприятия през март, като свързаните с тях проблеми нарастват в сравнение с февруари. По-силно отражение има и факторът “слабости в икономическото законодателство”, а всяко пето предприятие изпитва финансови затруднения.

Относно продажните цени за първи път през март предприятията, които предвиждат намаление на цените, са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което балансовият показател е отрицателен (- 3.7%).

Стопанската конюнктура в строителството през март показва обаче позитивна промяна, като повишението на показателя „бизнес климат” в сектора е с 4,3 пункта. Осигуреността на производството с поръчки е подобрена, като прогнозите на строителните предприемачи през следващите три месеца също са в положителна посока. За последния месец осигуреността на производството с поръчки е подобрена, като прогнозите на строителните предприемачи за строителната дейност през следващите три месеца също са в положителна посока. Отчита се известно намаление на броя клиенти със закъснения в плащанията.

Строителните мениджъри продължават да посочват несигурната икономическа среда и финансовите проблеми като основни затруднения в дейността на предприятията. За четвърти пореден месец предприемачите, очакващи намаление на цените, преобладават над тези с намерения за тяхното увеличение.

С почти 8 пункта пък се повишава съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно”. Това се дължи на повишения оптимизъм на търговците на дребно по отношение на очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца. Според данни от бизнес анкетата обемът на продажбите през последните месеци се е понижил значително, но очакванията за следващите три месеца са той да не продължава да спада. Същевременно очакванията за нивото на поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в търговията на дребно са те да останат непроменени.

Бизнес климатът в услугите се покачва с 5,8 пункта през март спрямо февруарското ниво. През миналия месец този показател регистрира най-ниската си стойност от началото на изследването на сектора. Наблюдава се известно намаление на песимизма в мненията на мениджърите за настоящото и за очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца. Според тях търсенето на услуги продължава да намалява, но прогнозите за следващите три месеца са в посока на повишаване. По отношение на персонала предприятията съобщават, че са го намалили и очакват бъдещо намаление на заетите и през следващите месеци.

През март очакванията за намаление на цените в сектора на услугите са повече от тези с нагласи за увеличение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *