Бизнес климатът през декември без промяна спрямо ноември

Стопанската конюнктура в страната през декември 2005 г. остава без промяна. Общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец, съобщиха от НСИ.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” пада с 0.6 пункта под равнището от ноември, поради изместване на мненията за бизнес ситуацията в предприятията от оптимистичните към по-умерените оценки и очаквания. Настоящата производствена активност се оценява като понижена, което е съпроводено и с по-ниски оценки на мениджърите за нивото на поръчките от страната. Същевременно обаче, осигуреността на производството с поръчки от чужбина се оценява като „достатъчна”.

По отношение на факторите, затрудняващи дейността, през последния месец се засилва негативното влияние на недостатъчното търсене от страната. Увеличава се и относителният дял на предприятията посочили икономическата среда като несигурна, уточняват от НСИ.

Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността не предвиждат увеличение.

През декември 2005 г. стопанската конюнктура в строителството остава почти без промяна. Съставният показател “бизнес климат в строителството” запазва равнището си от миналия месец. Оценките за бизнес ситуацията в строителните предприятия и очакванията за следващите шест месеца са по-умерени в сравнение с месец назад. Подобна тенденция, на изместване към по-умерени мнения, се наблюдава и при оценките за настоящата строителна активност. Предприемачите от бранша оценяват осигуреността на производството с поръчки като „нормална” за сезона.

Основни фактори затрудняващи дейността в строителството са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми /съответно 58.2% и 51.7% от мениджърите/.

По отношение на продажните цени в строителството инфлационните очаквания остават на ноемврийското равнище.

През декември съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 1.3 пункта. Повишени са очакванията както за бизнес ситуацията през следващите шест месеца, така и за обема на продажбите през следващите три месеца. Очакванията за поръчките към доставчиците също са по-оптимистични.

Най-голяма пречка за развитието на дейността продължава да бъде недостатъчното търсене, следвано от конкуренцията в отрасъла и несигурната икономическа среда.

Бизнес анкетите на НСИ отчитат нарастване на инфлационните очаквания в търговията на дребно.

През декември 2005 г., в сравнение с ноември, съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 2.3 пункта, поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и по отношение на търсенето на услуги.

Като основен фактор затрудняващ дейността 65.8% от стопанските ръководители посочват конкуренцията в бранша.

Последните бизнес анкети регистрират очаквания за запазване на цените в сектора на услугите през следващите месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *