Бизнес климатът продължава да се влошава и през септември, отчита НСИ

През септември т.г. общият показател на бизнес климата намалява с 2.6 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Това показватбизнес анкетитеза стопанската конюнктура на Националния статистически институт.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 2.2 пункта в сравнение с август главно поради влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада със 7.3 пункта, което се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията . Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, като последната анкета регистрира и засилване на отрицателното влияние на факторите „конкуренция в бранша“ и „финансови проблеми“.

По отношение продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ намалява с 1.2 пункта спрямо предходния месец поради по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за развитието на бизнес ситуацията през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и в очакванията им по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитие на дейността в отрасъла, като през последния месец се отчита увеличение на неблагоприятното им въздействие.

По-голямата част от търговците очакват продажните цени да запазят равнището си през следващите три месеца.

Услуги

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ остава приблизително на равнището си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Най-сериозният фактор, ограничаващ развитието на дейността в сектора, продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша.
Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *