Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец

Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец. През август очакванията на мениджърите и предприемачитев секторите строителство, търговия на дребно и услуги са по-песимистични.

Само в промишлеността те запазват нагласите си спрямо месец по-рано, разкриват данните на Националния статистически институт (НСИ). И в четирите сектора се предвижда запазване на цените на стоките и услугите в следващите три месеца.

Влияние върху настроението на бизнеса продължава да оказва политическата обстановка в страната. Макар че в началото на август служебният кабинет пое временно властта и започна подготовка за предсрочните избори през октомври, бизнесът се сблъска с предизвикателствата, които всяка смяна на управлението поднася – смяна на ръководители, забавяне на административните процедури и други.

При евентуално влошаване на стопанската конюнктура в Европа, обостряне на конфликта между Украйна и Русия, засилване на дефлационните процеси у нас и заради въпросителните относно бъдещето на Корпоративна банка Българска народна банка прогнозира забавяне на икономическата активност у нас през втората половина на годината.

Прогнозата на централна банка идва след публикуваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие. Той нараствас 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база. НСИ ще потвърди или ревизира информацията на 3 септември, когато ще публикува своята втора оценка за БВП.

На фона на пъстрата икономическа и политическа картина в страната през август бизнес климатът се влошава с 1,6 пунктаспрямо юли. Именно тенденциите, отразени в анкетата на НСИ относно стопанската конюнктура, могат да бъдат ранен индикатор за икономическата активност в дадените сектори и икономиката като цяло.

По сектори самомениджърите и предприемачите в промишленосттазапазват нагласите, отчетени през юли. Добрата новина е, че ръководителите на предприятия са по-оптимистични относно осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Лошата е, че очакванията им не са съпроводени с оптимизъм по отношение на дейността им в краткосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *