Бизнес климатът се влошава през юли във всички сектори

През юли показателят за бизнесклимата се понижава с 3.2 пункта спрямо юни като спад има във всички отрасли – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи Националния статистически институт.

Този месец стопанската конюнктура се влошава повсеместно за разлика от миналия, когато спад имаше само в промишлеността и услугите. През първите пет месеца на годината тенденцията беше обратната и бизнес климатът постоянно се подобряваше.

През юли мениджърите от всички сектори твърдят, че бизнес средата става все по-несигурна, а търсенето продължава да се свива. Прогнозата им е, че цените ще се запазят непроменени до края на октомври.

В промишлеността спадът е с 2.1 пункта заради засилващия се песимизъм на мениджърите за развитието на компаниите им през следващите 6 месеца. Те признават, че поръчките към тях намаляват и че обмислят съкращения на персонала през следващите три месеца.

Въпреки навлизането в разгара на строителния сезон бизнесклиматът в сектора се понижава с 3 пункта зарадипо-резервираните очаквания напредприемачите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца.Производственият график е осигурен с договори за 4.8 месеца, което е с 0.4 месеца по-малко отколкото през април. Неблагоприятни са и очакванията за нови поръчки.

В търговията на дребно спадът е още по-голям – с6.2 пункта спрямо предходния месец. Намалява оптимизмът за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

В услугите бизнесклиматът се влошава с 2.8 пункта. Мнозинството мениджъри вече очакват през следващите шест месеца състоянието на компаниите да „остане същото“, а не „да се подобри“, както сочеше предишната анкета. Според тях търсенето на услуги се подобрява към момента, но тенденцията няма да се задържи през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *