Бизнес климатът се е подобрил през май

Общият показател на бизнес климата през май 2015 г. се покачва с 3.1 пункта спрямо нивото си от април, което се дължи на подобрените мнения на стопанските ръководители в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, съобщиха от НСИ.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава приблизително на равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 55.2 и 25.1% от промишлените предприемачи.

Относно продажните цени очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През май съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 2.5 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност запазва равнището си от предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с април.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ нараства с 5.7 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за обема на продажбите през последните три месеца са също благоприятни, като и очакванията за следващите три месеца се подобряват.

Основните пречки за развитието на дейността в отрасъла остават свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец е регистрирано намаление на неблагоприятното им въздействие.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище прeз следващите три месеца.

Услуги

През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 8.1 пункта в сравнение с април, което се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията в сектора, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *