Бизнес климатът се подобрява през юли

Основните проблеми за развитието на бизнеса в във всички отрасли остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, следвани от конкуренцията в бранша.
Промишленост. Бизнес климатът в промишлеността през юли се подобрява с 1.9 пункта главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Средното натоварване на мощностите през юли 2012 г. се увеличава с 1.4 пункта в сравнение с април и достига 71.3%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци. По отношение на продажните цени мениджърите продължават да очакват повишение през следващите три месеца .
Строителство. Бизнес климатът в строителството се подобрява с 1.6 пункта.Според строителните предприемачи строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с юни.
Производственият график е осигурен с договори за 5.5 месеца, като се регистрира понижение от 0.5 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. По отношение на продажните цени в бранша очакванията на предприемачите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 1.4 пункта. Повишен оптимизъм се забелязва и в очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.По отношение на продажните цени очакванията на търговците са в посока на увеличение през следващите три месеца.
Услуги1. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1.5 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена , но в очакванията за следващите три месеца анкетата регистрира известен песимизъм. Очакванията на преобладаващата част от мениджърите относно продажните цени са за запазване на равнището им през следващите три месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *