Бил Гейтс ни посъветва да се насочим към информационните технологии и образованието

Двамата разговаряха в Сиатъл, в сградата на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която отпуска всяка година по 3 млрд. долара за благотворителност.
Освен туризма, земеделието и инфраструктурата, Националната програма за развитие на България 2020, по която страната ни работи, трябва да бъде насочена и към високите технологии, иновациите и индустриите с добавена стойност, смята президентът Росен Плевнелиев. В Сиатъл държавният глава обсъди с милиардера Бил Гейтс как България да спечели по-добри позиции в областта на иновациите.
През XXI век най-важният инструмент за производство е човешкото знание.
Плевнелиев и Гейтс са обсъдили Националната програма „Глобални библиотеки – България“. Преди 3 години Министерството на културата подписа споразумение по програмата. Тя получи 15 млн. долара субсидия от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Целта е 1200 български библиотеки да получат достъп до Интернет и то в малките населени места.
Този проект приключва до 2013 г., но това, което ние дискутирахме и сме сигурни, че ще успеем, е да има следваща фаза на проекта.
Освен за образователни проекти, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпуска средства и за разработката на ваксини. Плевнелиев и Гейтс са обсъдили възможността Българската академия на науките да се включи в подобни разработки.
Те ще дойдат в България, техни представители разбира се, и ще ги запознаем на място с опита, който ние имаме.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *