Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света в класацията на Forbes

Бил Гейтс беше обявен за най-богатия човек на планетата за втора поредна година в годишната класация на милиардерите на списание Forbes. Основателят на Facebook Марк Цукърбърг за пръв път влиза в топ 20, а баскетболната суперзвезда Майкъл Джордан влиза за пръв път в класацията, съобщава агенция Ройтерс.

Изданието оценява богатството на основателя на Microsoft на 79,2 млрд. долара спрямо 76 млрд. долара година по-рано. Гейтс е бил на върха 16 от 21 години от провеждането на тази престижна класация.

Второто място в класацията на Forbes е за мексиканския телекомуникационен бос и милиардер Карлос Слим, притежател на 76,4 млрд. долара.

Трети се нарежда легендата в инвестирането Уорън Бъфет със своите 72,3 млрд. долара. Неговото богатство се увеличи с 14,5 млрд. долара спрямо миналата година, повече от това на всеки друг в класацията въпреки неговите дарения на стойност 2,8 млрд. долара за редица благотворителни организации миналия юли.

Най-богатата жена през 2015 г. е 60-годишната Кристи Уолтън, съсобственик на мрежата от магазини Wal-Mart ,чието богатството се оценява на 41,7 милиарда щатски долара.

Цукърбърг се изкачи до 16-то място спрямо 21-вото от миналата година. Неговото богатство се повиши до 34,8 млрд. долара.

Най-младият милиардери са Еван Шпигел, на 24, и Боби Мърфи, на 25, които съосноваха апликацията Snapchat и всеки от тях има по 1,5 млрд. долара.

Майкъл Джордан се нарежда на 1 741-во място с 1 млрд. долара. 52-годишният бивш спортист е мажоритарен собственик на баскетболния отбор от NBA Charlotte Hornets. Той е по-известен със своята кариера в Chicago Bulls и рекламния си договор с Nike, която произвежда обувките Air Jordan.

Forbes съобщава още, че тази година е рекордна с 1 826 милиардери в света, което е увеличение със 181 за последните 12 месеца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *