Бил Гейтс: Светът е операционна система, чиито грешки трябва да се отстранят

Макар основателят на Microsoft Бил Гейтс да се завърна в компанията като съветник, той няма да изостави и множеството си благотворителни проекти, които развива чрез своята организация Bill & Melinda Gates Foundation. Гейтс дори има и още по-големи планове за филантропските си инициативи.

В интервю за сп. Rolling Stone създателят на софтуерния гигант дава необичайно много подробности за себе си, своите възгледи и дори личен живот. Въпреки че в банковата си сметка има над 76 млрд. долара, Гейтс живее сравнително скромно за човек с толкова пари. Има само три къщи и един самолет. Не притежава яхти, нито богати колекции скъпи автомобили. Обича да ходи с пуловери и жилетки, често забравя да се подстриже и хобито му е да ходи на турнири по бридж.

Гейтс споделя, че една от мечтите му е била на всяко бюро да има компютър. Днес хората практически носят компютрти джобовете си, което много го радва, но и признава, че го е очаквал. „Има по-малко роботи отколкото предполагах, но до пет максимум 10 години, ще са ежедневние“, казва той.

Младият двойник

На въпроса какво мисли за придобиването на WhatsApp от Facebook за 19 млрд. долара Гейтс споделя, че според него „Марк Зукърбърг иска Facebook да е следващият Facebook. Смятам, че агресивността му е мъдра, макар че цената е по-висока отколкото предполагах“.

Допълва и че вижда части от себе си в Зукърбърг. „И двамата отпаднахме от Харвард, имахме силни и упорити вярвания за това какво може софтуерът. Признавам му, че е оформил добре потребителския интерфейс на продукта си. Той е повече продукто мениджър, докато аз повече програмист в дълбините на архитектурата, но това не е чак толкова голяма разлика. Аз започнах с архитектурата, Марк започна с продукти, а Стив Джобс с естетиката“.

Гейтс за пръв път коментира и разкритията на Едуард Сноудън. „Мисля, че наруши закона, за това определено не бих го описал като герой“, казва той и допълва, че има и други начини да повдигне въпроса и да изглежда, че наистина иска да подобри нещата. „Трябва да има дебат за тези неща, но техниките се обезсмислят, когато са разкрити с такива детайли. Трябва да се дискутира при какви условия да се вършат тези неща“, коментира Гейтс.

Според най-богатия човек в света някои данъци трябва да са високи, но и много по-добре премислени. Гейтс смята, че в момента има проблеми в здравеопазването, данъчната система и грижата за бедните, които на пръв поглед не изглеждат зле, но има неща, които могат да са много по-добре. „Правителството е инструмент, който без постоянното внимание на висококвалифицирани хора с правилните данни, ще започне да върши нещата лошо“, коментира той.

Гейтс допълва, че често политиците търсят примери за управление от богатите. На въпроса как той преценява за кой благотворителен проект е по-добре да отделя повече средства, отговаря, че се фокусира върху неща, за които смята, че неговият опит ще му даде възможност да направи нещо уникално.

По-добър свят

Гейтс споделя още, че е уверен в прогнозата си до 2035 г. в света да няма бедни държави и всички да могат да се самоиздържат, при условие, че няма войни. Проблеми ще има, но те ще са по-малки и качеството на живот, ще се подобри значително. Един от проектите на фондацията му е за разработка на прилични тоалетни, които за много хора са даденост, но за не по-малко жители в по-бедните в момента региони са рядкост.

Фондацията му инвестира и в множество медицински проекти, включително предвиждане и лечение на вируси, които все още не са опасни, но могат да се превърнат в такива. Важен проект за него е и реакцията за промяната на климата. „Като с вирусите, проблемът е латентността. Въглеродът е там, но ефектът от нагряването е по-късно“, споделя той, което означава, че дори и когато човечеството се справя по-добре с вредните емисии, заради това забавяне, ще изглежда, че нещата се влошават. Признава обаче, че все още дори не сме се доближили до подобряване на ситуацията с вредните емисии, а въглеродът трябва да бъде намален с 90%, при положение, че в момента всяка година се увеличава.

Все пак смята, че постепенно човечеството ще се справи с проблема. Според Гейтс по-голям проблем е здравеопазването и запазването на мира по света. Категорично не се съгласява с твърденията, че дните на САЩ са преброени и страната е обречена на застой. Въпреки това споделя, че нещата могат и да са по-добре особено при законите и имиграцията.

Разговорът завършва с въпроси за иновациите и Стив Джобс. Според Гейтс Силициевата долина в момента е в своя пик и има много компании, повечето от които глупави, но от всичко това ще се родят дузина идеи, които ще са много важни.

„Стив беше гений“, споделя Гейтс.Разказва, че с Джобс са поддържали контакт и са били в добри отношения. Разговаряли са си за всичко, не само за работа и многото разлики помежду им са им помагали да намират общ език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *