Бил Гейтс създава милиарден фонд за чиста енергия

Компании, сред които Джеф Безос и Марк Зукърбърг, влизат в новата фондация на Бил Гейтс и ще инвестират в разработката на технологии за генериране и използване на зелена енергия. Новата Breakthrough Energy Coalition (BEC) не обявява с какъв финансов ресурс ще разполага, но на практика има на свое разположение стотици милиарди от колективното богатство на своите участници.

BEC ще инвестира в голямо разнообразие от технологии. Една от основните цели на фонда ще е да помогне в „преминаването на света към енергийно бъдеще с почти нулеви вредни емисии“. Сред първите сфери на инвестиции са генериране на електричество, индустриално използване, земеделие и подобряване на ефикасността на енергийни системи. „Основната ни цел с Коалицията е както да ускорим прогреса към зелена енергия, така и да направим печалба“, коментира Гейтс в официалния блог.

Организацията смята да инвестира „рано, мъдро, но и дръзко“, като ще има особен интерес към новаторски технологии, които са „драматично по-ефикасни, по-лесни за мащабиране или по-евтини“ от досегашните технологии. Фондът ще се финансира от личните богатства на неговите участници, а не ог компаниите, които ръководят.

Според Бил Гейтс следващите 15 години могат да „донесат големите пробиви, от които се нуждаем, за да постигнем целите“. Една от основните е да ръстът на средната глобална температура да се запази под два градуса годишно.

„Да се движим толкова бързо е безпрецедентно и е още една причина да започнем още сега“, допълва Гейтс. Освен Джеф Безос и Марк Зукърбърг в Коалицията взимат участие още основателят на Virgin Group Ричард Брансън, Рийд Хофман – основател на LinkedIn, изпълнителният директор на Alibaba Джак Ма, изпълнителният директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман, както и още много други ръководители на компании и водещи световни инвестиционни фондове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *