Биогоривата вдигат цената на немската бира

Производството на бира, шоколад и маргарин в Германия ще поскъпнат от началато на следващата година. Това съобщава DW-WORLD, позовавйки се на Анреас Якобс, шеф на немския шоколаден концерн Barry Callebaut.

Немският маргарин ще поскъпне заради нарастването на търсенето и цената на маслото от рапица, което се използва за производството на биодизел, пише вестник „Монитор“.

Стремежът на потребителите към екологично чистото гориво се отрази и на немските пивовари. В страната спада производството на ечемик и хмел, защото фермерите предпочитат да сеят повече рапица.

Производителите шоколад са принудени да качват цените на изделията си, защото от началото на август са поскъпнали млякото, какаото и гликозата. От своя страна експерти от Немския институт за икономически изследвания (DIW), е рано да се очаква ръст на инфлацията и прогнозират стабилизация на цените, заради голямата конкуренция.

През последното десетилетие ЕС активно стимулира производството на биогорива. До 2020 г. се планира в рамките на Евросъюза 10 процента от използваните моторни горива да са произведени от растения. През миналата година делът на биогоривата бе едва 1,6 процента. Това е и една от причините непрекъснато да се увеличават площите, засети с рапица, която се използва за производството на биодизел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *