Биоземеделието се развива все по-бързо в страните от ЕС

Биоземеделският сектор показва бърз растеж през последните десет години – според статистиките на Европейския съюз около 500 000 нови хектара се засаждат с биопродукти всяка година. Броят на биоземеделските стопанства и на засадената площ е нараснал с повече от половина за периода между 2003 и 2010 г., съобщи EurActiv.

Биоземеделието се определя като производство на храни, което има минимално въздействие върху околната среда, тъй като се използват възможно най-естествени методи. ЕС има стандарти за органичното земеделие, включително и употребата на химикали, пестициди, торове и лекарства за животните, както и защитата и хуманното отношение към тях. Генетично модифицираните организми не са позволени за употреба в органичното селско стопанство.

Повече биоферми в по-старите страни – членки на ЕС

По-голямата част от стопанствата (83%) и земята (78%), използвани за биоземеделие са в 15-те „стари“ държави членки, които са се присъединили към ЕС преди 2004 г., като Франция, Италия, Германия, Белгия и Великобритания.

ЕС отдава най-големия дял за този вид земеделие на национално и европейско законодателно ниво. 12 страни членки, присъединили се след 2004 г. (с изключение на Хърватия, която стана членка миналата година), също показват растеж в тази област. През март Европейската комисия, например, публикува предложения за допълнителни правила за биоземеделието, за да се подсили и хармонизира законодателство в сектора.

По-строги правила за биопродуктите

„Еврокомисията се стреми към по-добро биоземеделие в ЕС чрез укрепване на доверието на потребителите в органичните продукти и с премахване на препятствията пред развитието на тези агрокултури“, каза еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош.

Производителите могат да кандидатстват за етикети от ЕС, които да информират потребителите и да гарантират органичния им произход. Европейската сметна палата обаче поиска по-строги правила за биоземеделието, тъй като в продукти, които са етикетирани като такива, са били намерени пестициди, антибиотици или ГМО.

Еврокомисията заяви, че биохраните отговарят на растящото потребителско търсене и в същото време допринася за общественото благо от гледна точка на околната среда, хуманното отношение към животните и селскостопанското развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *