Битката за онлайн купувачите започва, когато индийците харчат милиарди през Дивали

Сезонът на фестивалните пазарувания в Индия протича с участието на  най-големите онлайн търговци в страната, които са един срещу друг в битката  за спечелване на по-голяма част от нарастващия, доходоносен пазар за електронна търговия. Двамата най-големи играчи, собствеността на Walmart (WMT), Flipkart и Amazon (AMZN), ще се изправят директно със собствените си форуми за пазаруване: Big Billion Days и Great Indian Festival. Джобният  JioMart, който е собственост на най-богатия азиатски милиардер, също търси пазарен дял.

Пикът на продажбите, които са особено големи по време на фестивала на светлините през Дивали /най-големия индуистки и индийски празник, като  християнската Коледа/, е от решаващо значение за компаниите, защото „те получават голяма част от приходите  си през този период“, каза Сатиш Мийна, старши анализатор на прогнози във фирмата за проучване на пазара Forrester.  Но тази година е особено важна, тъй като светът се възпира от икономическите последици, причинени от пандемията на коронавируса. Милиони индийски купувачи все още са предпазливи да се впуснат във „физически“ магазини, затова Mийна очаква онлайн продажбите да нараснат с повече от 34% или до 6,5 милиарда долара тази година. „Това е времето, когато потребителите всъщност са в режим на харчене“, каза той и добавя, че приблизително едномесечният период на продажбите се очаква да представлява 18% от общото онлайн пазаруване в Индия за 2020 г. „Ето защо всяка компания иска да спечели битката през празничния период. „

Flipkart беше най-големият онлайн търговец на дребно в Индия през 2018 г. с 31,9% пазарен дял, според най-новия доклад на Forrester. Тогава Walmart купи местната компания за 16 млрд. долара през 2018 г. Сезонното събитие за пазаруване на Flipkart, Big Billion Days, започна в петък. Компанията е изградила стратегията си за продажба на достъпни стоки на огромен брой онлайн купувачи от средна и по-ниска средна класа в по-малките градове на Индия, според Раджниш Кумар, старши вицепрезидент и главен директор по корпоративни въпроси на Flipkart. „Значителен брой хора в Индия търсят съотношение цена-качество“, каза Кумар. „Ако предоставите точната стойност и правилното изживяване на клиентите, ще спечелите.“ Но Amazon (AMZN) е страхотен конкурент. Компанията беше точно зад Flipkart с 31,2% пазарен дял в доклада на Forrester и има много добра репутация в страната. Миналата година американската фирма бе класирана като най-доверения онлайн търговец на дребно в Индия в годишно проучване, проведено от TRA. Фирмата за пазарни проучвания съобщи, че 10 пъти повече респонденти са заявили, че се доверяват на Amazon, отколкото на Flipkart, която е на второ място. „Flipkart и Amazon са заедно, една до друга, във войните за електронна търговия, по отношение на предлаганите от тях продукти, техните инициативи за повишаване на достъпността и повишаване на доверието на потребителите, и най-важното, техните инициативи за доставка на последната миля“, каза Прабху Рам, ръководител на групата за разузнаване в промишлеността в изследователска фирма CMR Сатиш Мийна от Форестър е съгласен, като отбеляза, че „все още няма ясен победител“. Но той добави, че когато става въпрос за празнични продажби, Flipkart има „предимство по отношение на размера на сумите, които клиентите харчат“. Това е така, защото Flipkart доминира при онлайн продажбите на модни стоки, каза Мийна и добави, че компанията е в много добри отношения с производители на определени марки смартфони, тя успява тук да предложи големи отстъпки.

Flipkart и Amazon се сблъскаха с огромни затруднения с доставката на поръчки в цялата страна по-рано тази година, тъй като градовете бяха блокирани за борба с Covid-19. Оттогава те работят за подобряване на своите вериги за доставки – особено преди празничния сезон. Този месец Amazon отвори нов склад в Бангалор, за да се справи със скока в празничните поръчки и нае 100 000 сезонни работници – 10 000 повече от миналата година. Flipkart заяви, че е наел 70 000 допълнителни складове и доставчици, за да се справят с бързината – това е  увеличение от 20 000 души в сравнение с  2019 г. И двете компании са превели своите платформи на повече езици, което според тях ще им помогне да достигнат и до купувачите  в по-малките градове и селските райони. „Направихме наистина сериозна подготовка за празничния сезон“, каза Минари Шах, директор по връзките с обществеността в Amazon India. Великият индийски фестивал на Amazon започва в събота, но членовете на неговата абонаментна програма Prime имат достъп до сделки ден по-рано. Подобно на Flipkart, Amazon отказа да говори за минали или прогнозирани празнични цифри на продажбите, но Шах отбеляза, че „несъмнено [сезонът на празниците е] много важна част от нашия календар“. Подобно на американските събития за търговия на дребно „Черен петък“ и „Кибер понеделник“, онлайн купувачите в Индия зареждат виртуалните колички предварително, докато чакат продажбите да започнат. Търговците обикновено предлагат сделки за мода, смартфони и потребителска електроника, както и празнични реквизити като свещи , светлини и други декорации.

„Тъй като трябва да купя няколко приспособления, чувствам, че мога да изчакам няколко седмици, докато започне продажбата, и да постигна по-добра сделка“, каза Аншул Арзаре, банкер, който живее в Мумбай. Арзаре каза, че е забелязал скок в онлайн пазаруването от началото на пандемията. В жилищния му комплекс „има обособена зона за момчета за доставка и по всяко време можете да видите момче от Амазонка там с 20 пакета“. Професионалистът сподели, че предпочита да използва Amazon. „Опитът ми беше доста добър и аз по същество имам повече доверие в доставката на продукти на Amazon, а не на Flipkart“, казва той.

Празничната битка за продажбите се провежда, когато най-богатият човек в Азия играе за нарастващия пазар на електронна търговия в страната.  JioMart е част от  разширения конгломерат на Mukesh Ambani Reliance Industries, който тази година навлезе  до стотици градове в Индия – ход, широко разглеждан като предизвикателство за Amazon и Flipkart. „Въпреки че е нов на този пазар, той е амбициозен и с коктейл от атрактивни отстъпки и оферти ще се стреми да примами онлайн купувачите“, каза Рам от CMR. Засега той предлага само онлайн хранителни стоки, оставяйки Flipkart и Amazon да го продават за сделки за смартфони, потребителска електроника, дрехи и домакински артикули. Но  той планира скоро да влезе в битката. „В допълнение към хранителните стоки, ние ще се разширим , за да покрием електрониката, модата, фармацевтиката и здравеопазването в следващите дни“, каза Амбани на годишната среща на Reliance Industries през юли.

Flipkart каза, че приветства повече конкуренция. Разрастването на индустрията за електронна търговия в Индия „изисква толкова много инвестиции на място, за да се изгради верига за доставки“, каза Кумар. „Повече играчи са добри, защото все повече и повече инвестиции ще дойдат за изграждането на тази верига на доставки.“ Независимо дали става дума за Flipkart, JioMart  или някакъв друг играч за електронна търговия, Шах каза, че Amazon се опитва да не се забърква в конкуренцията. „Гледаме ги, но винаги сме по-фокусирани и обсебени от клиентите си, отколкото от конкуренцията“, каза тя. Състезанието само ще се засили. Продажбите на електронна търговия представляват само 5% от общата брутна стойност на стоките в Индия, според доклад от август на консултантската компания McKinsey. Но сега, поради пандемията, „цифровата икономика в Индия е в разгара си“, каза Рам, като добави, че компаниите също набавят все нови потребители, тъй като селските райони на страната влизат онлайн. „Някои от тенденциите, които наблюдаваме тази година, ще останат тук,“ каза той. „Не виждам връщане към това, което бяхме.“

Черийз ФАМ, Хонг Конг (CNN Business) 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *