Биткойнът – валутата на бъдещето или трик за избягване на данъци?

Какво ебиткойн – дигиталната валута на бъдещето или нелегално разплащателно средство, за да се избегнат данъци?Ще промени ли живота ни световната онлайн платежна ситема и какво можем да си купим с дигиталната валута у нас?

ПредприемачътКрасимир Колев, който инвестира в новата валута, обяснява пред Нова ТВ, че тя може да се ползва за доста неща и у нас.

За да си купите биткойн, трябва да се регистрирате многото платформи за търговия с дигитална валута.

Курсът на биткойна не се регулира от никоя централна банка. Законовият му статус е различен по света, като в САЩ например данъчните го третират като собственост, а не като валута. У нас положението е подобно – по време на тазгодишната данъчна кампания НАП обясни, че третира сделките с биткойн като сделки с финансови активи.

В липсата на правителствен контрол е и причината търговците да приемат биткойни – таксите върху такива транзакции са по-ниски от тези за паричните.

„Заведения, много онлайн сайтове също приемат биткойнове. Какво ли е отношението на министерство на финансите към тези трескави операции с биткойни? – Няма рамки. Държавата още не приема биткойни”, обяснява Милица Цветкова.

Поради плаващия курс на биткойна всеки инвеститорможе да се окаже доста състоятелен, но не в левове или друга световна валута, а именно в електронния й вариант.

Вече съществуват ибиткойнмати, от които хората, притежаващи тази валута, могат да теглят нейната равностойност в левове, долари, евро и т.н.

Биткойн не е единствена по-рода си – действащите независими системи за онлайн плащания вече са над 200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *