Биткойнът да бъде обявен за незаконен, предложи Джоузеф Стиглиц

Нобеловият лауреат за икономика и бивш главен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц смята, че биткойнът е балон, но е успешен, само защото позволява да бъде заобиколен или избегнат контролът на регулаторите. Икономистът е убеден, че рано или късно биткойнът „трябва да бъде обявен за незаконен“, защото той няма никакви полезни за обществото функции.

„Биткойнът набра много голяма популярност благодарение на възможността да се заобикалят законите“, подчерта в интервю за агенция „Блумбърг“ икономистът.

По неговите думи, криптовалутата е балон, който ще даде на хората много вълнуващи моменти, докато курсът се покачва, но след това ще падне много бързо и много силно. Стиглиц смята, че в момента има повече от 100 хедж фондове, фокусирани върху криптовалутите, и традиционните оператори за търговия, включително CME Group в Чикаго, започнаха да правят планове за стартиране на продажби на фючърси с криптовалути.

Стиглиц обаче признава, че като цяло подкрепя технологичните нововъведения в областта на финансите, но в същото време цифровите пари трябва да се контролират от правителството на държавите, които ги издават. Връщайки се към темата за биткойна, той отбеляза, че такова бързо покачване на цените е неразумно и нестабилно.

В момента биткойнът държи първото място по капитализация, която се оценява на почти 171 млрд. долара. На второ и трето място са други две криптовалути Ethereum и Bitcoin Cash, чиито показатели обаче са доста по-скромни от тези на биткойна, съответно 43 млрд. долара и 23 млрд. долара.

Вчера, 29 ноември, само в рамките на едно денонощие, беше преодоляна психологическата бариера от 10 000 долара и цената на биткойна продължи своя впечатляващ ръст, превишавайки по някои регионални специализирани платформи за търговия с криптовалути и 10 000 долара. От януари 2017 г. цената на единица от тези електронни пари е нараснала повече то 11 пъти, а капитализацията на целия пазар на криптовалути се е увеличил 18 пъти, до 334,2 млрд. долара.

Стремителният полет на курса на биткойна много експерти свързват с притока на пазара на нови пари и очакването скоро да бъдат пуснати за продажба фючърси на първата криптовалута на базираната в Чикаго борса на CME Group. Не са малко експертите, които прогнозират и по-нататъшен растеж на биткойна, като дори вярват, че до края на 2018 г. котировките може да нараснат до 15 000-20 000 долара.

В последния ден от отиващия си месец ноември камбаната удари силно за биковете – за много кратко време криптовалутата успя да загуби 2 000 долара, а след това да „отиграе“  1500 долара. В същото време много публикациите предупреждават, че скоро може да бъде установяване следващият дневен рекорден коефициент, но този път в обратна посока надолу.

В самия край на днешната азиатска сесия курсът на биткойна буквално рухна, спадайки до ниво от 9 000 долара. Паниката беше провокирана от многобройни грешки в електронните платформи за търговия, предупреди специализираният сайт Zerohedge. Любопитното е, че много наблюдатели още вчера прогнозираха колапса на бичите настроения, след като биткойнът достигна рекордния 10 000-доларов пик.

Поради някаква причина тези хора бяха уверени, че ще започнат масови разпродажби именно на това високо ниво. Може би фактът, че биткойнът започна да пада рязко на следващия ден след достигането на историческия си рекорд, предизвика още повече паника, която бе подсилена и от медиите, информира infostock.bg.

„Между другото, трябва да се отбележи, че биткойнът изпита колапс още веднъж през през миналото тримесечие, така че досега нищо необичайно не се е случило“, казва в заключение нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *